FOTO Cartea bate DVD-ul: 450 de ani de viaţă
0O carte tipărită în limba maghiară în 1561, aflată în fondul Bibliotecii Central Univeristare (BCU) din Cluj, a fost declarată tezaur al patromoniului cultural naţional.
Acum 450 de ani ieşea de sub tipar cartea „Predici după Scrisorile Sfântului Apostol Pavel către Corinhieni", scrisă de Peter Melius Juhasz. A fost prima carte tipărită vreodată de actuala tipografie Alfoldi, din Debrecen. S-a păstrat până şi numele tipografului: Huszar Gal. „Dacă e să ne gândim că a rezistat în condiţii bune până acum, cartea e mai bună decât suportul digital. Un DVD, de exemplu, nu eşti sigur că după 10 ani îl mai poţi citi", spune Eszter Kovacs, bibliotecară la secţia de Colecţii speciale a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Lucian Blaga", locul în care este păstrat cu sfinţenie şi în condiţii de siguranţă, preţiosul volum.
Donaţia unei contese
Predicile după scrisorile Sfântului Pavel au ajuns în colecţiile speciale ale BCU prin intermediul primului fond de carte al Societăţii Muzeului Ardelean, în 1950. „Cartea a fost donată Muzeului Ardelean în anii 1860-1870 de contesa Klára Rhédei, soţia baronului István Radák. În darea de seama a Societăţii Muzeului Ardelean din anul 1868, directorul Bibliotecii de atunci, Károly Szabó, menţionează că urmaşii contesei Klára Rhédei, conform cererii exprimate de ea de mai multe ori pe timpul vieţii, au oferit donaţie muzeului colecţia ei de cărţi (448 de volume de carte veche), precum şi colecţia ei de manuscrise (peste 15 volume). Astfel a intrat în colecţiile Bibliotecii Muzeului Ardelean volumul în cauză, şi implicit, în colecţiile speciale ale BCU Cluj de azi", a precizat Eszter Kovacs, bibliotecară a acestei instituţii, care s-a ocupat cu mare grijă de acest volum.
„Ne aflăm în faţa unei opere originale, realizată de o personalitate marcantă a culturii relogioase din Ungaria, Transilvania istorică şi alte zone din Europa centro-răsăriteană, ideologul confesional Melius Peter. Cartea face parte din marea literatură prozelită a Reformei de colorit calvinist din Europa", a spus profesorul Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, despre această carte, în buletinul de expertiză întocmit pentru a-i stabili importanţa şi valoarea.
Este unicul exemplar cunoscut în lume dintr-o lucrare importantă pentru începuturile unei noi confesiuni religioase: cultul evanghelic-reformat (calvinismul). În consecinţă, profesorul a evaluat cartea la 80.000-100.000 de lei.
Cartea, de 157de pagini, s-a păstrat într-o stare foarte bună, pentru vârsta pe care o are: hârtia nu e atacată de acarieni, ci şi-a păstrat culoarea originală. Îi lipsesc, totuşi, una-două pagini. „Acestea sunt de la sfârşit, erau tabla cuprinsului, deci nu afectează ştiinţific lucrarea", spune bibliotecara Judith Kolumban, de la secţia de Colecţii Speciale a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Cluj, în timp ce mânuieşte cu mare grijă cărţulia cât o palmă.
A fost trimisă la Debrecen, la aniversare
Potrivit profesorului Chindriş, tipăritura expertizată are o valoare istorică excepţională pentru cultura maghiară, fiind vorba despre prima carte tipărită de oficina tipografică „Alfoldi Nyomda", care îşi continuă neîntrerupt activitatea de la tipărirea acestei lucrări (1561) şi până astăzi, când sărbătoreşte 450 de ani de la înfiinţare. Practic, cartea este capul de serie al acestei istorii prodigioase a unei tipografii europene. Astfel că, în luna martie a acestui an, conducerea tipografiei, aflând de existenţa la Cluj, la BCU, a acestui exemplar princeps, l-a cerut împrumut, pentru a-l prezenta publicului la aniversarea celor 450 de ani de existenţă. „Dorim să expunem această carte originală, ca cea mai valoroasă operă expusă oaspeţilor din ţară şi de peste hotare (...), cartea fiind ca o bijuterie a expoziţiei", scria în adresa trimisă directorului BCU Cluj, Doru Radosav, directorul general al tipografiei Alfoldi, Gyorgy Geza.
„Am împachetat cu mare grijă volumul pe care l-am trimis la Debrecen. A trebuit să-l şi asigurăm, cu 25.000 de euro pentru dus şi alţi 25.000 de euro pentru drumul de întors. Acum a ajuns cu bine acasă, la secţia de colecţii speciale", a mai explicat Eszter Kovacs.
Carte de tezaur
În urmă cu două luni, volumul a fost clasat, pe baza punctajului obţinut în urma expertizării de specialitate, în categoria juridică de tezaur al patrimoniului cultural naţional. „Acest lucru înseamnă că această carte este deosebită, este unicat. Este mult mai valoroasă decât cărţile clasate în cadrul fondului cultural de importanţă locală sau regională. Este un obiect cu o valoare de importanţă naţională. De asemenea, este prima carte de la BCU clasată în această categorie şi se poate spune că este una dintre cele mai vechi cărţi ale oraşului", a declarat Leonard Horvath, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.