VIDEO Nereguli cutremurătoare găsite la Plătăreşti. Centrul pentru bolnavi psihic, controlat în 2018 de Avocatul Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâine înmuiată, margarină şi bucăţele de salam, meniul pacienţilor de la Plătăreşti
Pâine înmuiată, margarină şi bucăţele de salam, meniul pacienţilor de la Plătăreşti

Un raport al Avocatului Poporului, realizat în 2018, în urma unui control la Centrul  de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, a scos la iveală detalii cutremurătoare despre cum sunt îngrijiţi şi trataţi pacienţii cu afecţiuni psihice.

Cea mai gravă dintre ele a fost cea referitoare la lipsa unei autorizaţii sanitare de funcţionare a instituţiei, motivată de conducerea instituţiei prin faptul că actuala structură nu îndeplinea criteriile obţinerii documentului, iar centrul se afla în proces de restructurare şi reamenajare, urmărindu-se reducerea numărului de locuri la 100 din cele 210 existente. Printre alte deficienţe constatate s-au regăsit faptul că saloanele erau supraaglomerate, dormitoare cu câte 5 -12 paturi, dar şi condiţii improprii la baie, precum şi lipsa unui contract cu un medic stomatolog. Raportul integral poate fi accesat aici.

La data efectuării vizitei, 20 aprilie 2018, în centru existau 157 de beneficiari adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 85 de ani, dintre care 117 erau puşi sub interdicţie Conform documentelor medicale, toţi beneficiarii centrului sufereau de afecţiuni psihice: oligofrenie, schizofrenie, psihoze, tulburări schiafective, autism infantil, retard mintal, tulburare organică de personalitate, pentru care primeau tratament psihotrop recomandat de medicul specialist. 

Avocatul Poporului a găsit la Plătăreşti o problemă gravă: personalul care se ocupa de îngrijirea şi recuperarea bolnavilor psihic era insuficient. 60 de locuri de muncă erau vacante în primăvara anului 2018, numărul total al angajaţilor fiind de 98. În dormitoarele bolnavilor, deşi acestea erau curate, luminoase, aerisite, s-a constatat că unele paturi erau prea înalte, ceea ce îngreuna urcarea beneficiarilor, cu atât mai mult cu cât unii sufereau de unele dizabilităţi. De asemenea, mobilierul era insuficient, vechi, cu grad ridicat de uzură. În unele dormitoare, paturile erau lipite, iar sub acestea erau depozitate unele obiecte: găleţi, cutii, sacoşe, ligheane, rufe murdare, se arată în raportul Avocatului Poporului, semnat de Victor Ciorbea.

Duşurile nu asigurau intimitatea

Exista grup sanitar propriu în dormitoarele celor cu afecţiuni grave. La fiecare etaj existau grupuri sanitare comune, cu wc, chiuvetă, duş, cadă, însă insuficient raportat la numărul beneficiarilor. Băile erau prevăzute cu o bară pe care erau amenajate două pâlnii de duş, duşuri ce nu erau separate prin pereţi despărţitori sauperdeluţe, nefiind astfel asigurată intimitatea rezidenţilor. În ceea ce priveşte îngrijirea personală a beneficiarilor, aspectul general al celor cu abilităţi ridicate era unul îngrijit, hainele erau curate, starea de curăţenie, accpetabilă, fapt ce arăta preocuparea personalului pentru igiena beneficiarilor. Apa caldă era furnizată în mod permanent, beneficiarii avâbd posibilitatea de a face baie zilnic sau ori de câte ori era nevoie.

În ceea ce priveşte alimentaţia, notează Avocatul opoporului, beneficiarii aveau asigurate 3 mese pe zi şi două gustări. Exista un meniu întocmit şi afişat zilnic. În ziua vizitei erau pregătite pentru servire masa de prânz: ciorbă de fasole cu cabanos şi pilaf de orez cu pulpă de pui şi salată de gogoşari. Beneficiarii cu diabet zaharat aveau asigurat şi primeau regimul alimentar recomandat de medic. Tratamentele medicale erau respectate întocmai, iar medicamentele psihotrope erau păstrate în farmacie, într-un dulap separat şi asigurat cu cheie.

Fără şosete ca să nu facă micoze

În anul 2017 au fost înregistrate 4 decese al unor beneficiari cazaţi în centru. Conform documentelor prezentate, 3 decese au survenit în centru, iar unul într-un spital din Bucureşti, colo unde fusese internat bolnavul. În 3 cazuri, decesele au survenit în urma unor stări patologice, pe fondul afecţiunilor cronice, iar cel de-al patrulea prin asfixie mecanică cu bol alimentar. Personalul de serviciu a acordat primul ajutor şi a chemat ambulanţa, dar nu s-a mai putut face nimic pentru pacient. În ceea ce priveşte planul acitivităţilor de socializare, Avocatul Poporului a constatat că acesta a foat realizat parţial din cauza insuficienţei resurselor materiale. Astfel, sărbătorirea zilelor de naşte a rezidenţilşor nu se mai realiza o dată pe lună, ci de două ori pe an, în lunile iulie şi decembrie. Beneficiarilor le erau asigurate obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte necesare, acestea fiind diversificate, evitându-se uniformizarea.

Cu toate acestea, în timpul vizitei s-a constatata că mai mulţi beneficiari nu purtau şosete, deşi temperatura era scăzută, iar explicaţia medicului centrului potrivit căreia se evitau astfel micozele a fost apreciată ca tratament degradant aplicat beneficiarilor. Ca şi recomandări, conducerii centrului i s-a pus în vedere să facă toate demersurile necesare pentru reamenajare şi obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, dar şi rezolvarea problemei cu privirea la supraaglomerarea dormitoarelor. De asemenea, personalului i s-a solicitat să supravegheze atent persoanele care suferă de TBC şi renunţarea la practica de a le permite beneficiarilor să umble fără şosete pentru a preveni micozele. De asemenea, s-a pus în vederea rezolvarea problemei unui stomatolog şi asigurarea condiţiilor decente de trai prin adaptarea înălţimii paturilor, pentru a se evita accidentarea pacienţilor, dar şi înlocuirea mobilierului vechi şi uzat din dormitoare.

La sfârşitul săptămânii trecute, în spaţiul public a apărut o filmare şocantă de la Plătăreşti. Pâine înmuiată, bucăţi mici de salam şi biscuiţi, acesta este meniul pacienţilor din centrul de reabilitare neuropsihiatrică. Filmarea a produs indignare şi mai multe controale au fost demarate în instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite