Criză la Centrul de Transfuzii Călăraşi. Donatorii, puşi pe liste de aşteptare din cauza echipamentelor vechi de 25 de ani
0Centrul de transfuzii din Călăraşi abia face faţă solicitărilor. Echipamentele învechite şi personalul insuficient i-au determinat pe medici să-i pună pe donatori pe lista de aşteptare. Oamenii sunt nemulţumiţi de acest lucru, având în vedere că bolvanii pentru care se donează sânge nu au prea mult timp la dispoziţie.
Peste 20 de persoane, în special tineri, stăteau la coadă miercuri, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Călăraşi, situat pe strada Bărăganului nr. 1. Aici, zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00-11.30, oamenii pot dona sânge. Niculina Ginghină, biolog, coordonatorul Centrului, spune că situaţia a fost gestionată în mod eficient pentru a putea face faţă valului de donatori.
„Sunt perioade şi perioade: vara, de exemplu, foarte puţini oameni se mobilizează şi vin să doneze. Acum sunt tot mai mulţi şi încercăm să ne descurcăm cum putem. I-am pus pe o listă de aşteptare, dar sunt nemulţumiţi. Îi înţelegem şi facem tot posibilul pentru a-i ajuta. Au rude bolnave sau pur şi simplu vin şi donează pentru cazuri grave din judeţ. Echipamentele cu care lucrăm sunt vechi, reparate de mai multe ori, dar funcţionează. Centrifuga are o vechime de 25 de ani şi procesează patru pungi cu sânge în 35 de minute.
Mai mult nu se poate. Acest lucru ne obligă să primim maximum 14 persoane zilnic. Se face o selecţie a celor care vin să doneze, având în vedere epidemia de gripă cu care ne confruntăm, iar acest lucru este de durată. Am făcut toate demersurile pentru a primi echipamente noi şi sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai rapid”, spune Niculina Ginghină.
Florin Minea, de 30 de ani, este din comuna Independenţa. A venit pentru a doua oară să doneze pentru mama sa care a fost diagnosticată cu leucemie, în prezent fiind internată la Institutul Fundeni din Capitală. ”Ştiu că a dona înseamnă în primul rând un gest făcut din suflet pentru mama aflată în suferinţă. Acest lucru mă ajută şi pe mine pentru că în acest mod analizele sunt gratuite. Ar fi bine că lucrurile să se mişte puţin mai rapid, dar chiar şi aşa a mers bine. Am întâlnit un colectiv de oameni bine pregătiţi, profesionişti, îşi fac meseria cu ce au la dispoziţie. Cred că ar trebui ca Ministerul Sănătăţii să se implice mai multe în acest sector pentru că până la urmă sângele înseamnă viaţă”, a spus tânărul.
Niculina Ginghină lucrează la Centrul de Transfuzii de 20 de ani, iar în scurt timp va ieşi la pensie. Este optimistă şi are încredere că situaţia se va redresa: vor fi aduse echipamente noi şi se vor face angajări pentru rezolvarea deficitului de personal. “Ne pare bine că oamenii vin aici pentru că le pasă şi de aici s-a născut această îngrijorare pentru că sunt puşi pe o listă de aşteptare. Într-o lună avem aproximativ 320 de donatori, în acest mod avem stocuri de sânge la nivelul întregului judeţ, dar trebuie făcute dotări. Cu centrifuga vom lucra până se strică din nou pentru că nu ne permitem altfel. Sângele este un ţesut viu care nu poate fi înlocuit cu un produs de laborator, de aceea noi, oamenii, trebuie să donăm sânge pentru cei care au nevoie. Ne dorim ca cetăţenii să facă un astfel de gest să salveze vieţi”, a explicat biolog Niculina Ginghină.
Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană care donează sânge:
-vârsta cuprinsă între 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.
“Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume sau fructe. De asemenea, donatorul nu trenuie să fumeze, să consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate. Şi medicamentele trebuie evitate: aspirina, anticoagulante etc. Este bine de ştiut că donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în timp de 8-10 minute”, spun reprezentanţii DSP Călăraşi.
În compesaţie, toţi donatorii beneficiază de 7(şapte) tichete de masă în valoare de 70 de lei şi o zi scutire medicală plătită de la locul de muncă. Totodată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit (HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, determinare de grup sanguin), precum şi decontarea biletelor de transport dus-întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului.
Conform statisticilor, o persoană are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. În medie, în România, este nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%.