Călăraşi: Laurenţiu Niţă, sculptorul care a uimit Europa
0În copilărie doar visa la sculptură. În urmă cu 10 ani Laurenţiu Niţă s-a afirmat în străinătate cu lucrările sale. Colecţionari din toată Europa se mândresc cu sculpturile lui.
În prezent este profesor la clasa de sculptură de la Palatul Copiilor din Călăraşi, unde instruieşte 50 de adolescenţi, toţi cu înclinaţii artistice. Elevii săi au obţinut o serie de premii şi medalii. „Din anul 2000 am câştigat cu aceşti copii numai premiul I la Festivalul de la Câmpulung Moldovenesc şi am obţinut un singur premiu II, din greşeală, la Poiana Pinului“, zâmbeşte Laurenţiu Niţă.
Activităţile alături de elevii săi îl solicită intens, dar îi oferă satisfacţii imense. „Învăţăm împreună totul. Pornim de la idee, schiţăm ceea ce dorim să realizăm şi apoi facem modelaj. Doar aşa le poate fi dezvoltată îndemânarea. Lucrez chiar şi cu copii de grădiniţă pentru că este foarte important la vârsta lor să descopere tot ce este legat de artă“, precizează sculptorul.
Remarcat în Europa
Încă din timpul adolescenţei a fost fascinat de sculptură. Obişnuia să cioplească bucăţi de lemn, cu un briceag, dându-le diverse forme care în viziunea sa reprezentau eternitatea, viaţa sau continuitatea omului pe pământ. Deşi această pasiune l-a însufleţit dintotdeauna, a ajuns să dea admitere la Facultatea de Energetică din Bucureşti pe care a absolvit-o în 1985. „Abia în anul 2000, în urma unei expoziţii, timide, am fost remarcat şi de atunci tot sunt solicitat să-mi prezint lucrările, atât în ţară, cât şi în străinătate“, povesteşte sculptorul. Deşi recunoaşte că se poate trăi din sculptură, dar într-o altă ţară decât România, Niţă continuă să-şi facă meseria cu pasiune la Călăraşi. Nu dă importanţă faptului că, de exemplu, câştigă ca profesor suplinitor la Palatul Copiilor puţin peste 300 de lei.
Numeroase expoziţii
Marian Neagu, actualul director al Muzeului „Dunării de Jos Călăraşi“, este cel care l-a descoperit şi a văzut în el un real talent, încurajându-l să se manifeste în plan artistic. „ A fost mentorul meu, el mi-a spus că trebuie să merg mai departe“, mărturiseşte Niţă. După zeci de expoziţii în ţară şi în toată Europa, dar mai ales în Spania, profesorul de pe malul Borcei se poate lăuda că i-a uimit pe cei mai pretenţioşi colecţionari. „Multe din lucrările mele au fost achiziţionate de oameni care iubesc arta, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Erau sculpturi în care pusesem tot sufletul şi care reprezentau o parte din existenţa mea“, spune artistul.
„Minciună şi adevăr“
Prima lucrare pe care a realizat-o, numită „Minciună şi adevăr“, a fost în lemn de salcie şi a fost gata în două zile. „Inspiraţia a venit într-un moment de relaxare în parc. Trecând pe lângă ZOO, am observat o salcie cu o creangă ruptă şi uscată. Imediat am văzut în acea bucată de lemn o lucrare interesantă“, îşi aminteşte Niţă. În scurt timp, creanga a fost însufleţită de profesor, iar după două zile a ieşit prima piesă din mâinile sale. Este pasionat de tot ce înseamnă lemn, cu toate că îl procură foarte greu. „Se lucrează bine pe lemn de cireş, de tei şi stejar. Lemnul e un material cald, are viaţă, trăieşte şi-mi transmite multă energie, dar şi inspiraţie“, e de părere Laurenţiu Niţă.