VIDEO Mamă cu două fetiţe, una cu autism, pe punctul de a fi dată afară din odaia în care se îngrămădesc toate trei

VIDEO Mamă cu două fetiţe, una cu autism, pe punctul de a fi dată afară din odaia în care se îngrămădesc toate trei

Plânge pentru că nu ştie cât va mai avea un acoperiş deasupra capului pentru cele două fetiţe, una dintre ele foarte bolnavă. Este drama prin care trece o văduvă, după ce a aflat că trebuie să părăsească odaia în care locuieşte împreună cu copilele. Proprietarul vrea să renoveze casa şi le-a dat termen să plece.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
O odaie de 20 de metri pătraţi este universul în care îşi duc traiul Vasilica Spâneci şi fetele ei. După ce i-a murit soţul, a fost dată afară de soacră, cu copile cu tot. I s-a făcut milă unui sătean din Măteşti, plecat în Italia, şi a primit cele trei suflete în casa lui, însă numai în fosta bucătărie de vară. 
 
Condiţiile de trai sunt jalnice. ”Aici era bucătărie de vară, am găsit aragaz, frigider dar nu puteam sta cu ele şi am făcut cameră de locuit iar afară, în magazie, am făcut o bucătărie”, spune Vasilica.
 
Femeia se împarte între gospodărie şi fetiţele sale, mai ales că una dintre ele, cea mică, are nevoie de o atenţie specială. Suferă de o formă severă de autism. ”Este foarte greu şi mă chinui cu ea la copaie, că este mare, dezvoltată de la medicamente. Sunt condiţii improprii pentru un copil. Dar, să mă ţinăDumnezeu sănătoasă, pentru că numai pe ele le am”, se plânge femeia.
 
Cele trei suflete supravieţuiesc cu 1.400 de lei lunar, din alocaţii şi indemnizaţiile fetei bolnave. Mama nu se vaită, pentru că, spune ea, se descurcă să facă economie astfel încât să le ajungă banii de mâncare toată luna. ”Din banii pe care îi avem ne descurcăm, pentru că la ţară mai este şi pe caiet. Avem 1.400 de lei pe lună din indemnizaţie de însoţitor şi alocaţia ei dublă, din care plătim utilităţi, aragaz, curent, pentru că nu stă fără televizor”, spune Vasilica.
 
De câteva zile, Vasilica a primit somaţie de la proprietar să părăsească odaia. Omul e hotărât să renoveze locuinţa şi este împiedicat de chiriaşe. Femeia şi-a pus deja lucrurile în saci şi aşteaptă în orice moment să fie evacuată.
 
Nu au unde să se mute. În sat nu le vrea nimeni în gazdă din cauza fetiţei bolnave, care ţipă când are crize.”Nu mă primeşte nimeni cu ea, pentru că are momente când ţipă, trânteşte. Fuge lumea de noi. Am anunţat tot satul, şi preotul, dar nimeni nu a venit să găsim ceva. Nu vreau palate, decât oleacă de condiţii să pot să îmi cresc copiii. Nu vreau să ajung pe stradă”, se plânge femeia.
 
Vasilica Spâneci are 40 de ani şi a rămas văduvă în urmă cu 7 ani. După ce i-a murit soţul, de tuberculoză, a fost alungată din casă de socrii ei, cu fetiţe cu tot. A locuit pe unde a găsit chirii mici, sau deloc, cum se întâmplă acum, iar de un an tot aşteaptă de la primăria Săpoca o locuinţă socială ori un teren pe care să ridice, cu ajutorul parohiei, o căsuţă, la marginea satului.  
 
citeste totul despre: