Semnele clare ale toxiinfecţiei alimentare. De ce primele simptome se manifestă după cel puţin 12 ore de la ingerarea alimentelor contaminate
0Medicii se confruntă la debutul fiecărui sezon cald cu o creştere a numărului de îmbolnăviri cauzate de alterarea alimentelor. Nu puţini sunt cei care pe durata concediilor ajung la spital din cauza toxiinfecţiilor alimentare. Simptomele, precum diareea, greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale, apar de obicei la cel puţin 12 ore după ingerarea alimentelor contaminate.
Consumul de produse care conţin microorganisme, de tipul bacteriilor, virusurilor şi paraziţilor provoacă toxiinfecţii. În zilele călduroase, pe fondul temperaturilor ridicate, astfel de microorganisme se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile.
Riscul de a consuma un produs contaminat creşte considerabil dacă cedăm ispitei de a cumpăra de la vânzători ambulanţi alimente precum gogoşi, porumb, grătar de peşte sau frigărui de pui şi legume.
În astfel de cazuri, pericolul de îmbolnăvire este mai mare decât în unităţile autorizate sanitar din cauza condiţiilor improprii de igienă, gătire, depozitare şi a conservării incorecte a alimentelor.
Principalele simptome ale toxiinfecţiei sunt deshidratarea severă, ca urmare a diareei persistente, slăbiciune musculară, oboseală, ameţeală, vedere înceţoşată, durere abdominală care se intensifică în timpul mersului, tensiune arterială scăzută şi senzaţia de leşin.

Alte semne pot fi bătăi rapide ale inimii, lipsa ori cantitatea insuficientă de urină eliminată, ca urmare a deshidratării severe. Intensitatea acestor simptome pot varia de la caz la caz, în funcţie de vârstă, starea generală de sănătate şi tipul microorganismului care a cauzat infecţia.
Medicii ne recomandă atenţie sporită la termenele de garanţie ale produselor pe care le cumpărăm şi mai ales la condiţiile în care sunt păstrate şi preparate acestea.
”Este foarte important ca alimentele să fie în termen de garanţie, este foarte important să fie menţinute la temperaturi scăzute, în frigider, la loc răcoros şi să se consume imediat ce se prepară. Măsurile elementare de igienă trebuie respectate întotdeauna şi în orice împrejurare. Doar aşa putem să scădem foarte mult riscul unor toxiinfecţii alimentare”, a declarat medicul Felicia Vasile.
Persoanele cu un sistem imunitar scăzut sunt cele mai predispuse la toxiinfecţii alimentare, mai ales dacă nu ţin seama de regulile elementare de igienă.

Medicii ne mai recomandă să fim foarte atenţi cum folosim în localurile publice vesela, deoarece şi aceasta poate fi un factor de transmitere a bolilor digestive.
”Orice doză de băuturi trebuie spălată înainte de a se consuma din ea şi bine ar fi să se consume cu paiul şi nu direct cu aplicarea gurii pe orificiul respectiv. Băutul din sticlă este de preferat celui din pahare, pentru că nu ai garanţia igienizării corecte a veselei”, spune medicul Carmen Scântei, epidemiolog în cadrul DSP Buzău.
Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare, este necesar să consumăm alimentele corect prelucrate, să preparăm carnea corespunzător din punct de vedere termic, să evităm să consumăm carne şi mezeluri din surse nesigure.
Medicii ne recomandă să consumăm evităm contactul între alimentele crude şi cele gătite, să ne spălăm corect şi des pe mâini, să nu consumăm fructe şi legume nespălate şi să folosim exclusiv apa potabilă la prepararea alimentelor.