Se caută custode pentru ”Focul Viu”, minele de chihlimbar de la Colţi şi alte opt arii protejate din judeţul Buzău
0Ministerul Mediului caută administratori sau custozi pentru un număr de zece arii naturale protejate din judeţul Buzău. Persoanele juridice interesate se pot înscrie la registratura APM Galaţi, până pe data de 16 octombrie 2013. Atribuirea în custodie sau administrare a celor zece arii protejate buzoiene a eşuat până în prezent, deoarece sunt şanse mici ca ele să poată fi exploatate economic, cred specialiştii.
O nouă sesiune de depunere a dosarelor a început pe 16 septembrie. În cea de-a cincea sesiune organizată de Ministerul Mediului, zece arii sunt oferite spre administrare către persoane juridice.
Este vorba despre ”Sarea lui Buzău”, din comuna Mânzăleşti, ”Blocurile de calcar de la Bădila”, comuna Vipereşti, ”Pădurea Crivineni”, oraşul Pătârlagele, ”Pădurea Brădeanu”, din comuna cu acelaşi nume, ”Dealul cu Lilieci” din Cernăteşti, ”Pădurea cu tisă”, comuna Chiojdu, ”Focul Viu”, din Lopătari, Piatra Albă „La Grunj“, din comuna Mânzăleşti, ”Chihlimbarul de Buzău” şi ”Pădurea Lacurile”, din Bisoca.
Alte trei arii protejate sunt împărţite cu judeţul Brăila şi Vrancea. Toate aceste zone ar putea fi luate în administrare sau custodie de organizaţii non-guvernamentale, firme private sau administraţii locale, care le-ar putea exploata din punct de vedere - turistic, cu respectarea strictă a legislaţiei de mediu referitoare la ariile protejate.
Încercările repetate ale autorităţilor de mediu de a da în administrare sau custodie ariile cu statut special au eşuat. Nicio persoană juridică nu şi-a manifestat interesul să preia astfel de zone, deşi unele au un mare potenţial turistic. ”Unele dintre aceste arii sunt foarte valoroase din punct de vedere turistic însă nu prezintă o oportunitate economică în viziunea multora. De exemplu, Focul Viu de la Lopătari este un obiectiv foarte cunoscut însă acolo infrastructura turistică este la pământ”, a declarat Ionuţ Apostu, directorul APM Buzău.
Preluarea în custodie a unei astfel de suprafeţe cu statut special necesită un set de obligaţii în ceea ce priveşte conservarea. Detalii despre ce trebuie să conţină un dosar se pot obţine, pe plan local, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău, sau de pe site-ul www.mmediu.ro/beta/domenii/protectia-naturii-2/arii-naturale-protejate/sesiunea-de-atribuire-5.