Comuna Bisoca, subiect de cercetare etnografică
0O comună din zona de munte a judeţului Buzău este, în această perioadă, subiect de studiu etnografic. O echipă de profesori universitari, elevi masteranzi şi studenţi ai Facultăţii de Litere Bucureşti – secţia Studii Culturale - s-au deplasat în week-end la Bisoca, pentru a afla cele mai vechi obieceiuri tradiţionale ale acestui loc, totul în cadrul unui proiect care presupune cercetarea etnografică a zonei.
Un colţ de Rai! Aşa spun toţi turiştii care au trecut cel puţin o dată în Bisoca, o comună din zona de munte a judeţului Buzău, la graniţa cu Vrancea. Bisoca uimeşte atât prin frumuseţea zonei dar şi prin faptul că aici se găsesc foarte mulţi păstrători de tradiţii populare străvechi. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care o echipă de cercetători, din care fac parte profesori şi studenţi ai Facultăţii de Litere, efectuează un studiu etnografic în zona Bisoca.
Cercetarea a început în acest week-end, va dura aproximativ doi ani şi se va desfăşura pe mai multe etape, sub coordonarea prof. conf. dr. Narcisa Ştiucă, de la Facultatea de Litere Bucureşti.
Toate datele colectate de echipa de cercetare se vor regăsi într-o monografie etnografică şi folclorică a comunei. Iniţiatorul acestui proiect, profesorul pensionar Ion Samoilă, spune că proiectul are sprijinul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Culte, al Centrului de cultură şi artă, al Primăriei Bisoca dar şi al Fundaţiei creştine Sf. Sava.