SONDAJ 60% dintre bucureşteni vor Catedrala Mântuirii Neamului. Tu ce părere ai?
0Peste 60% din locuitorii Capitalei sunt de acord cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului şi doar 30% dintre ei se opun construirii acestui lăcaş de cul în centru Bucureştiului, potrivit unui sondaj realizat de CURS-GeoPOL.
Controversa privind oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului pare să fi luat sfârşit, cel puţin pentru locuitorii Capitalei care s-au declarat în număr mare adepţii acestui proiect. Astfel, potrivit unui sondaj al CURS - Geopol, 64% din bucureşteni sunt de acord cu ridicarea sfântului lăcaş. Potrivit aceleiaşi surse, 17% din repondenţi s-au declarat împotrivă, iar alţi 13% "total împotrivă".
Finanţarea acestui proiect care potrivit reprezentanţilor bisericii va ajunge la 200 de milioane de euro se face din bani de la buget în cea mai mare parte, fapt care a stârnit nemulţumirea unor reprezentanţi ai societăţii civile.
Remus Cernea, una dintre vocile care s-au opus sistematic acestei construcţii, a declarat că disputa nu este dacă să fie construită sau nu catedrala, ci dacă să fie ridicată sau nu pe bani publici: „ Biserica Ortodoxă Română şi oricare alt cult din România au deplină libertate să construiască orice fel de lăcaş de cult doresc. Repet, singura temă care merită discutată este cea privind sprijinul din bani publici pentru ridicarea Catedralei Neamului".
Maria are 20 de ani, studentă, face parte dintre cei care consideră că momentul construcţiei este prost ales pentru priorităţile sunt acum altele. "Dacă Patriarhia vroia neapărat Catedrala trebuia să o facă din banii ei. Nu mi se pare corect să fie allocate fonduri din bugetul de stat pentru construcţia ei", a spus ea.
Donaţii de la 200.000 de români
În opinia reprezentanţilor Patriarhiei, sondajul arată un lucru deja ştiut şi anume acela că bucureştenii consideră lăcaşul drept un simbol. „Bucureştenii sunt conştienţi de importanţa acestui simbol naţional. Am strâs şi foarte mulţi bani din donaţii. Arhiepiescopia Bucureştiului, care cuprinde zonele Bucureşti, Ilfov şi Prahova, a strâns cei mai mulţi bani", a explicat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
Părintele a explicat că 200.000 de români au donat până acum bani pentru ridicarea bisericii. „ Referitor la stadiul lucrărilor, în urmă cu câteva săptămâni au fost finalizate fundaţia şi radierul. În prezent, se lucrează la cele trei subsoluri. Investiţia în Catedrala Mântuirii Neamului se ridică la 100 de milioane de euro, la roşu. Când o să fie gata, probabil că valoarea proiectului va fi de 200 de milioane de euro", a explicat reprezentantul Patriarhiei.
Catedrala a fost concepută de arhitectul sucevean Gheorghe Bratiloveanu, care a avut de încasat de pe urma acestui proiect suma de 30.000 de euro. Conform proiectului, Catedrala Mântuirii Neamului are o suprafață totală de 1.800 metri și poate găzdui aproximativ 5.500 de persoane iar cel mai înalt punct al edificiului va fi la 95,6 metri.
130 de ani cu gândul la Catedrala Neamului
Ideea construirii unei catedrale care să simbolizeze legătura poporului român cu cele sfinte datează încă din ultimul deceniu al secolului XIX, când Regele Carol formula această idee după declararea Regatului România în 1881. După Revoluție, ideea a fost reluată și adusă în discuție sub diferite forme.
Înainte de a se stabili, în 2006, că lăcașul de cult va fi construit în curtea Palatului Parlamentului, statul mai propusese Patriarhiei alte trei amplasamente (Piata Unirii, Bulevardul Unirii- Rondul de la Alba Iulia si Parcul Carol) contestate puternic atât de societatea civilă, cât și de experți.
Actualul amplasament al bisericii de pe Dealul Arsenalului din Bucureşti a fost propus şi atribuit Patriarhiei Romaâne de către Statul Român, mai exact de Camera Deputaților în anul 2006. Construcția efectivă a Catedralei a început în decembrie 2010 și, conform planului constructorilor, ar trebui să fie gata în 36 de luni, adică în decembrie 2012.