Poluarea a ucis în şase ani peste 1.000 de oameni
0CERCETARE Un studiu privind calitatea aerului relevă faptul că bucureştenii respiră, în unele zile, un aer de până la şase ori mai poluat decât limita maximă admisă de normele europene. Cauzele poluării sunt traficul şi străzile neasfaltate dar şi câinii cu şi fără stăpân care depozitează zilnic, în spaţiul public, cinci tone de excremente.
Studiul „Calitatea aerului în Bucureşti – efecte asupra sănătăţii”, efectuat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, are la bază datele furnizate de către cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov. Astfel, s-a descoperit că anul trecut toate aceste staţii au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă.
Mai mult, s-au înregistrat chiar depăşiri maxime, de peste şase ori mai mari decât limita admisă, în cazul pulberelor în suspense, particule de praf minuscule care pătrund în plămâni. Cercetătorii au mers mai departe şi au descoperit că aceste depăşiri, la staţia de măsurare din zona Mihai Bravu, s-au înregistrat timp de 87 de zile, în vreme ce normele europene acceptă maximum 35 de astfel de abateri.
23 decembrie 2010, cea mai poluată zi
Cea mai poluantă zi a anului trecut a fost 23 decembrie, când bucureştenii au inhalat un aer care conţinea de şase ori mai mule componente toxice decât limita admisă. „Datele nu sunt totuşi exacte, pentru că au fost mai multe zile consecutive în care anumite staţii nu au funcţionat”, a ţinut să precizeze Irina Boţa, coordonatorul studiului.
Categoriile de populaţie cele mai afectate de poluarea atmosferică sunt copiii nenăscuţi şi bebeluşii, persoanele în vârstă şi persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare. Potivit calculelor făcute de Ecopolis, dacă nivelul poluării în Bucureşti s-ar fi situat în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul de decese evitabile în perioada 2004 – 2009 ar fi fost de 814. De asemenea, ar fi fost salvată viaţa a 227 de nou-născuţi, iar alte 297 de persoane nu ar mai fi avut nevoie de internare, scutind astfel statul de plata a 400.000 de lei numai pe anul 2009.
Bucureştenii-s de vină!
Pus să explice cine este responsabil pentru faptul că Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană, Silvian Ionescu, preşedintele Gărzii Naţionale de Mediu a răspuns că vina este a tuturor bucureştenilor, în frunte cu edilii lor. „Este vorba de mentalitate, bucureştenii folosesc maşinile personale, nu transportul în comun. În Bucureşti circulă un milion de maşini, faţă de 150.000, cât ar suporta infrastructura. Primarii de sector, primăvara vor să înfrumuseţeze oraşul şi plantează panseluţe, punând încă un strat de pământ şi depăşind astfel bordura. La o ploaie, pământul se revarsă pe stradă şi apoi este călcat de maşini”, a explicat Ionescu.
Şi profesorul Niculae Rădulescu Dobrogeanu, preşedinte al „Eco-Civica”, a venit cu un argument: excrementele câinilor. „Zilnic sunt cinci tone de rahat de câine de la în jur de 100.000 de patrupezi cu sau fără stăpân. Acesta, într-o lună, se transformă în praf toxic”, a spus ecologistul. El a adăugat că soluţia ar fi plantarea de arbori care ar putea prelua până la 50 de kilograme de praf.
„Poluarea nu este cauza directă a decesului”
Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, şeful Secţiei de Pneumologie de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, susţine că poluarea deteriorează starea de sănătate a oricui, în general, dar că aceasta nu este cauza directă a decesului. „Agravează crizele de astm şi cancerele pulmonare, dar diagnosticul nu se dă pe cauze. De obicei, cauzele de deces în zona bolilor respiratorii sunt multiple, şi anume: genetice, fumatul, intoxicaţia cu substanţe chimice, poluarea. Nu se poate pune un diagnostic care să includă drept cauză directă poluarea”, a conchis medicul Florin Mihălţan.