Operaţiunea de curăţare a oraşului de păienjenişul firelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul NetCity aparţine Primăriei Capitalei şi se înscrie în prevederea europeană care spune că pe străzi nu ar trebui să atârne cabluri care să le pună viaţa trecătorilor în pericol. Astfel, proiectul a demarat în 2007, însă abia anul acesta a început să prindă viteză.

NetCity a fost licitat şi adjudecat de firma UTI Systems care însă nu a putut să facă mare lucru, deoarce cabliştii au declarat război municipalităţii.

Din cei 1.200 de kilometri promişi până în 2010, au fost realizaţi doar 13. Multe voci din piaţa telecomunicaţiilor s-au opus acestui proiect, pentru că exista posibilitatea transformării întregii pieţe bucureştene într-o piaţă de monopol, prin cedarea întregii infrastructuri bucureştene unei singure companii.

Practic, tot ce înseamnă tubulatură pentru telecomunicaţii în Bucureşti poate fi închiriată de la această companie. De asemenea, cabliştii anticipează că, în următorii ani, foarte multe companii mici şi mijlocii vor dispărea datorită costurilor suplimentare. Astfel, piaţa va rămâne cu doar câţiva competitori. Preşedintele Asociaţiei Cabliştilor, Radu Petric, declara că marea problemă este că un operator nu ştie cât îl va costa mutarea cablurilor din aer în subteran, singurul preţ clar şi transparent fiind chiria lunară de 85 de euro pe kilometru liniar de cablu.

Pentru a rezolva problemele legate de cablurile suspendate, este nevoie de o reţea subterană de 300 de kilometri. Deocamdată s-au realizat 175 de kilometri, iar 70 dintre aceştia sunt funcţionali. Pentru restul, se fac săpături.

Contractul pentru realizarea reţelei NetCity a fost semnat pe o perioadă de 49 de ani. Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 de milioane de euro. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite