Ilegalitate pe acoperişul Guvernului: muncitorii lucrează fără cască
0Angajaţii care lucrează pe schele, la refacerea Palatului Victoria, nu poartă cască, corzi de susţinere sau alte echipamente de protecţie prevăzute de lege.
Cu toate că accidentele de muncă sunt din ce în ce mai multe în ultimul timp, muncitorii din construcţii încalcă în continuare foarte des normele minime de protecţia muncii. Nici măcar la lucrările care sunt chiar sub nasul autorităţilor nu se respectă regulile.
Astfel, la Palatul Victoria, clădire care a început să fie consolidată în urmă mai bine de doi ani, echipa de lucru se urcă pe schele, la zeci de metri înălţime, fără măcar să poarte casă de protecţie.
Nesupravegheaţi, pe acoperiş
Peste douăzeci de muncitori împânzeau, ieri-dimineaţă, clădirea din Piaţa Victoriei: şapte erau cocoţaţi aproape de acoperiş, pe partea stângă a intrării, alţi opt lucrau în partea opusă, iar şase „îşi făceau planul“ în curte, la o ţigară.
Aceştia din urmă au început să-şi facă de lucru cu câte-o roabă în momentul în care i-au văzut pe reporterii „Adevărul”. Niciunul dintre muncitori nu purta cască, iar cei de pe schele, care se aflau în apropiere de vârful clădirii, stăteau agăţaţi şi fără să poarte un ham special de protecţie. „Avem şi căşti, dar sunt p’aicea. Nu prea ne trebuie“, ne-au raspuns aceştia. Când i-am întrebat dacă este vreun responsabil de şantier cu care putem vorbi, răspunsul a fost simplu: „Şeful nu e aici. Vine mai târziu“.
Legea spune clar că „echipamentul individual de protecţie trebuie utilizat atunci când riscurile nu pot fi evitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectivă ori prin măsurile organizarea muncii“. Adică hamul şi casca trebuie utilizate mereu pentru lucrul la înălţime.
23 de morţi la locul de muncă în 2011
Reprezentanţii firmei Aedificia Carpaţi S.A., cea care se ocupă de lucrările de la sediul Guvernului, susţin că au încercat prin toate metodele să-i determine pe muncitori să folosească echipamentul, dar nu au reuşit. „Este o problemă cu care ne confruntăm dintotdeauna. Cu toate că e obligatoriu ca muncitorii să poarte echipamentul în tot timpul programului, ei refuză. Firma noastră le dă salopetă, bocanci, cască, iarna veste vătuite, mănuşi, ochelari de protecţie, dar tot nu vor“, a declarat, pentru „Adevărul“, Alice Ghigeanu, şef serviciu Securitatea Muncii din cadrul firmei Aedificia Carpaţi.
Ea recunoaşte că societatea a avut de suferit din cauza nerespectării legii de către lucrători. „Am primit amenzi de peste 10.000 de lei pentru aceste nereguli la alte lucrări. I-am sancţionat şi pe ei cu 5% - 10% din salariu“, a mai spus directoarea. Potrivit graficului, lucrările la Palatul Victoriei sunt în întârziere: ele trebuiau finalizate în august.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, numărul accidentelor de muncă a scăzut faţă de anul trecut, dar a crescut faţă de 2009. Astfel, până acum au fost semnalate 432 de evenimente şi 23 de morţi. Trendul este în scădere faţă de 2010, când au fost 531 de accidente şi 74 de morţi.
Inspectorii ITM au acordat în primele nouă luni ale acestui an 49 de amenzi în valoare de aproximativ 230.000 de lei.