Viscri, satul prinţului Charles, a ajuns de astăzi vedetă pe timbrele Romfilatelia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Fortificată din Viscri a intrat în patrimoniul UNESCO.FOTOAdevărul
Biserica Fortificată din Viscri a intrat în patrimoniul UNESCO.FOTOAdevărul

Romfilatelia vă invită, prin intermediul unei noi emisiuni de mărci poştale româneşti, să descoperiţi unicitatea şi măreţia Transilvaniei.

Alcătuită din 4 mărci poştale, emisiunea ilustrează biserica fortificată din Viscri, judeţul Braşov, casa de oaspeţi din Valea Zãlanului, judeţul Covasna, un peisaj din Hasman , judeţul Sibiu şi Biserica Sfântul Mihail din judeţul Cluj . Cele patru mărci poştale au fost machetate în coli de 32 timbre, minicoli de 8 timbre + 1 vignetă şi o coliţă dantelată. Tirajul este limitat la doar 4000 de exemplare şi a fost pus astăzi în vânzare.

Satul Viscri numără puţin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat biserica şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altă dată. Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii în afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul Şosete din lână naturala din Viscri, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici.

Viscri avea să devină cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri depsre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală" din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Preţurile caselor au explodat în ultimii ani

Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro. Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar în 2012, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite