FOTO Guvernul face investiţii la Viscri. Cum a ajuns vedetă un sat de doar 1.000 de locuri, dar vizitat de 10.000 de străini anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Viscri a devenit o veritabilă atractie turistică. FOTOAdevărul.
Satul Viscri a devenit o veritabilă atractie turistică. FOTOAdevărul.

Guvernul României va investi, începând de luna viitoare, 1,65 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de aducţiune a apei şi alte 2,7 milioane de lei pentru drumurile comunale din zonă. Totodată, urmează ca după finalizarea documentaţiei necesare să fie oferite fonduri şi pentru sistemul de canalizare al localităţii.

Guvernul a decis să facă aceste investiţii după ce Viscri, supranumit şi satul prinţului Charles a fost vizitat de nu mai puţin de 10.000 de turişti străini. Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori este nevoie şi de drumuri şi utilităţi nu doar de imaginea pitorească a satului transilvănean.

Viscri s-a dezvoltat enorm după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o prorpietate în zonă. Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabilă atracţie turistică.

Satul Viscri numără puţin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat biserica şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altă dată. Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii în afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul Şosete din lână naturala din Viscri, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici.

Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.

De la sat obscur la atracţie turiscă

Viscri avea să devină cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri depsre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală" din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică. Ultimul chiar în toamna lui 2012 în ,,The Telegraph". Publicaţia relata că localitatea practice a inflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurant care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale. O noapte de cazare la Viscri costă între 40 şi 60 de lei.

,,Putem spune cu certitudine că faptul că Printul Charles deţine o casă în Viscri a aşezat aceasta localitate pe harta Europei“, a spus Tibor Kalnoky, cel care gestionează proprietăţile româneşti ale prinţului.

Preţurile caselor au explodat în ultimii ani

Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro.

Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar în 2012, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.

Dulceaţa de Viscri promovată la Paris

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris.

Reţeta este secretă, dar porducătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite