VIDEO Imagini delicioase cu primii trei ursuleţi născuţi în rezervaţia de la Zărneşti. Cum le ghidează ursoaica fiecare pas
0În rezervaţia pentru urşi amenajată la Zărneşti s-au născut primii trei urşi în captivitate. Doi dintre cei trei pui au fost deja botezaţi, iar al treilea aşteaptă să-şi găsească „naşi“. Oricine poate propune un nume pentru al treilea ursuleţ, iar câştigătorul unui concurs pentru alegerea numelui va deveni oficial protectorul ursului.
Primii pui de urs care s-au născut vreodată în sanctuarul Libearty Zărneşti se bucură acum de soare, piscină şi se caţără deja în copaci. Sunt trei la număr, iar doi au primit deja nume. Mark şi Di au naşi din Anglia, care i-au şi adoptat la distanţă, iar aceştia vor avea grijă să nu le lipsească nimic.
Pentru cel de al treilea, se organizează „Tombola numelor de urs“. Taxa de participare este de 60 de euro, iar micuţul abia aşteaptă să îşi găsească naşi la distanţă. Numele ursuleţului va fi tras la sorţi dintre toate propunerile. Cel care a propus numele câştigător va deveni chiar naşul ursuleţului şi va avea parte şi de o surpriză din partea „finului“ blănos. Tombola este deschisă timp de două săptămâni, până în data de 11 mai.
Părinţii celor trei ghemotoace de blană sunt Pamela şi Pluto. Tatăl este singurul mascul din sanctuar care a rămas nesterilizat şi este unul dintre cei mai tineri urşi de la Libearty.
87 de urşi trăiesc acum liniştiţi şi ocrotiţi de lege la Zărneşti, în judeţul Braşov. Rezervaţia este cea mai mare din Europa de Est. Se întinde pe 69 de hectare şi poartă numele LiBEARty. Înfiinţarea Rezervaţiei de la Zărneşti a fost inspirată de povestea unui urs chinuit care a murit înainte să mai poată gusta savoarea libertăţii. Ursoaica Maia a fost cea care a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. În 1998, Maia era ţinută într-o cuşcă la un restaurant din Bran. Ajunsese, practic, să-şi mănânce lăbuţa. Reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus mâncare în fiecare zi timp de câţiva ani. Din păcate, Maia a murit înainte să ajungă în rezervaţia care a luat fiinţă în 2005.
Rezervaţia a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase destinaţii europene de către cel mai important site de călătorii din lume, Trip Advisor. PreşedinteleTripAdvisor, Marc Charron, a trimis la Braşov un certificat de excelenţă pentru rezervaţie. Trip Advisor este pe locul 2 în lume ca şi aplicaţie pe Facebook, având peste 60 milioane de utilizatori unici pe lună. Pe site au fost postate review-uri în aproape 96% din ţările lumii.