Un nou traseu turistic în Şcheii Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii a creat un traseu al morilor de altădată, traseu de drumeţie pentru cei care doresc să descopere cel mai vechi cartier al Braşovului.

Traseul morilor de altădată, realizat în cadrul proiectului „Cartierul meu, casa mea – Identitatea vecinătăţii“, porneşte de la Biserica Sfânta Treime, de la intersecţia străzilor Pe Tocile şi Egalităţii, şi merge Pe Tocile, străzile Învăţătorilor şi Podu Creţului, până la Pietrele lui Solomon, prezentând toate punctele de interes turistic şi istoric din Şcheii Braşovului

„Prin acest nou traseu ne dorim să stimulăm mersul pe jos al turiştilor până la Pietrele lui Solomon, să admire cartierul, să stea de vorbă cu oamenii locului, să viziteze obiectivele turistice de pe traseu şi să se documenteze despre aceste mori de altădată, citind toate informaţiile de pe cele opt stative”, a spus Kristina Creoşteanu, coordonator programe în cadrul Asociaţiei Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC).

De-a lungul traseului sunt instalate opt stative de lemn cu vizor. Pe faţa stativelor sunt prezentate fotografii ale morilor şi povestea lor, iar pe spatele stativelor este afişată harta cu cele trei trasee. Informaţiile sunt postate în limbile română, germană, engleză şi maghiară. Prin vizorul decupat deasupra fotografiei se poate vedea locul exact în care funcţiona odinioară moara descrisă pe stativ.

Locuitorii Braşovului şi turiştii care aleg să străbată „Traseul morilor din Şchei” vor avea ocazia să vadă clădirea unei mori care la vremea respectivă era una dintre cele mai mari şi mai moderne mori din Şchei, spune Kristina Creoşteanu.

Tot o moară a funcţionat cândva şi în clădirea pe care mai târziu braşovenii o cunoşteau drept Popasul de la Pietrele lui Solomon, astăzi ajuns în paragină, spune Kristina Creoşteanu.

Traseul Morilor de altădată este al treilea după „Traseul de vizitare a troiţelor” şi „Traseul de vizitare a crucilor”. Aceste trasee fac parte din Planul de Promovare Turistică a Şcheiului, care a fost elaborat cu implicarea locuitorilor acestui cartier, în colaborare cu agenţi economici locali, cu instituţii publice şi culturale, agenţii de turism.

Harta traseelor de vizitare a Şcheiului braşovean poate fi consultată la punctul de informare turistică deschis, anul trecut, pe strada Prundului nr. 1, unde funcţionează şi „Casa Junilor“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite