Trucuri profesioniste pentru o friptură de vis. Care sunt timpii perfecţi de gătire pentru carnea de porc, vită sau pui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarii profesionişti spun că nu este suficient să fie aruncată o bucată de carne la cuptor pentru o friptură bună. Contează, în primul rând, ingredientul ales, cum este pus la macerat sau întors în cuptor.

Mulţi dintre bucătarii amatori aleg pentru friptură carne fără os. Acest lucru, însă, nu este întotdeauna recomandabil. Dacă doriţi ca friptura la cuptor să se facă mai repede, atunci este bine să alegeţi o carne cu os, deoarece osul este un bun conductor şi carnea se face mai repede.

De asemenea, focul dat foarte tare nu înseamnă o friptură reuşită. La început, puteţi fixa cuptorul la maxim câteva minute pentru ca friptura să aibă o crustă potrivită. Apoi, cea mai bună temperatură este cea de 180 de grade. Dacă vreţi ca totul să fie gata mai repede, dar şi ca friptura să aibă un gust delicios, atunci acoperiţi-o cu o folie de aluminiu.

„Temperatura este foarte importantă. Dacă focul este prea tare, carnea de arde deasupra şi riscaţi ca în interior să fie crudă. În plus, se întăreşte. Foarte important este să nu întoarceţi carnea de prea multe ori. Odată sau maxim de două ori este suficient. Timpul diferă în funcţie de cuptorul electric sau de cel cu gaz. O friptură de pui nu trebuie lăsată mai multe de oră, iar porcul - maxim o oră şi jumătate sau chiar două pentru vită. Situaţia se schimbă atunci când se găteşte un curcan întreg de exemplu. Aici, timpul de coacere poate ajunge şi la patru ore“, spune Marian Codrin, bucătar.

Alegerea cărnii este crucială

O friptură reuşită depinde 100% de carnea pe care o alegeţi. În ceea ce priveşte porcul, preferatul românilor, cea mai bună carne pentru friptura la tavă este spata sau pulpa, deoarece are şi puţină grăsime şi nu va ieşi seacă. Şi muşchiul file este delicios, mai ales dacă alegeţi muşchiuleţii mici şi îi împănaţi cu puţină slănină pentru a fi fragezi.

În ceea ce priveşte vita, cea mai bună bucată de carne este muşchiul. Acesta se găteşte puţin şi se serveşte, de regulă, în sânge. Pentru cei care nu agrează friptura în sânge pot alege antricot sau rasol. Acesta se găteşte mai mult, poate chiar şi două ore, dar are un gust excelent, deoarece carnea este suculentă. Dacă gătiţi pui la cuptor, alegeţi pulpe sau aripi, deoarece pieptul este sec. Bucătarii recomandă ca puiul să fie gătit la cuptor întreg, fie că este la tavă sau la rotisor, deoarece are un gust mai bun.

„Întotdeauna, pentru o friptură la cuptor se alege carne cu puţină grăsime. Dacă alegeţi o carne prea slabă atunci este bine să o împănaţi cu puţină slănină. De asemenea, puţin vin sau unt, înainte ca friptura să fie gata, o poate frăgezi. Dacă tăiaţi carnea felii înainte să o puneţi la tavă, aveţi grijă ca acestea să aibă peste 1 centimetru grosime pentru a nu se usca. Totodată, friptura trebuie servită imediat ce este gata, deoarece în contact cu aerul carnea se poate întări“, mai spune Marian Codrin.

În ceea ce priveşte grătarul, preferat de foarte mulţi români, alegerea cărnii este crucială. „Întotdeauna, alegerea cărnii este foarte importantă. La grătar este bine să alegeţi carnea de la ceafa porcului sau un muşchiuleţ, deoarece este fragedă. Pentru ca grătarul să iasă perfect trebuie să fie încins. Este obligatoriu ca aceasta să fie condimentată după ce este gata“, spune chef Moise Chiorcea.

Marinarea cărnii este esenţială pentru o friptură fragedă

O friptură devine cu adevărat delicioasă dacă este marinată înainte. Înainte să fie pusă în cuptor, carnea trebuie marinată cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper şi muştar. Pentru fiecare tip de carne există şi trucuri. Friptura de porc iese mai crocantă dacă se unge cu bere. Cotletele, care sunt slabe şi ies de multe ori seci, pot deveni mai suculente dacă înainte de gătire se lasă puţin în apă cu oţet.

Puiul poate avea un gust delicios dacă înainte să fie gătit este lăsat 24 de ore la frigider între-un amestec de apă, condimente şi puţin oţet. De asemenea, bucăţile de carne gătite întregi trebuie împănate cu usturoi. Dacă vreţi să gătiţi oaie, dar nu vă place mirosul, atunci lăsaţi carnea o oră în lapte înainte de gătire.

Pe aceeaşi temă:

Secretele deliciilor din bucătăria tradiţională săsească: cum gătim tocana de ceapă, conopida gratinată şi ciorba cu leuştean

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite