O brânză de burduf produsă la Braşov a fost premiată de Institutul de Calitate din Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calitatea brânzei este recunoscută acum la nivel mondial. FOTowww.agrointel.ro
Calitatea brânzei este recunoscută acum la nivel mondial. FOTowww.agrointel.ro

Brânza de burduf produsă de fraţii Căţean de la Robav a primit o stea de aur de la Institutul Internaţional de Calitate de la Bruxelles. Brânza este una 100% naturală, iar acest premiul primit o va face atractivă şi printre străini.

Premiul se acordă în funcţie de gust, dar şi de cât se sigur este produsul pentru consumatori. În urma unei testări «în orb» realizată în luna aprilie de aproximativ 100 de bucătari şi somelieri din întreaga lume, am obţinut o stea de aur. S-au analizat mai multe aspecte ale produsului precum gust, miros, textură şi aspect. Fiind un produs atestat tradiţional, rezultatele testării au fost foarte bune. Certificatul este recunoscut la nivel mondial”, a declarat George Căţean, citat de bizbrasov.ro. Brânza de burduf de la Rotbav a primit în 2011 şi titlul de Cea mai bună brânză din Balcani.

Creşterea oilor este o tradiţie de 300 de ani în familia Căţean din Rotbav. Afacerea a fost dusă la un alt nivel de cei trei fraţi, toţi sub 30 de ani. În 1998 când bunicul lor, care se ocupa cu oile a murit, bunica le-a dat băieţilor (Silviu,George, Ionuţ) 30 de oi, o vacă şi un cal. Părinţii nu au văzut darul cu ochi prea buni şi au vrut să vând animalele pentru ca tinerii să îşi urmeze studiile. La instenţe repetate până la urmă animalele au fost păstrate şi ala a apărut o afacerea care avea să aibă un mare succes.

Dupa 17  ani fraţii Căţean au reuşit să pună pe picioare o fermă extrem de apreciată. Au 1500 de oi, 100 d evaci şi 12 caiu de rasă.  numarul Fiecare din fraţi a reuşit să îmbine muncă cu şcoala. Silviu (28 ani) este medic veterinar, George de 26 de ani este economist, iar mezinul Ionuţ de 23 de ani este cascador cu cai.

Fraţii Căţean produc nouă tipuri de brânză tradiţională românească atestată: bursuful deja celebru (fie în coajă de brad, piele d eoaie sau băşică de porc), telemea de oaie proaspătă sau maturată 6 luni, caş afumat, urdă, caş proaspăt, caşcaval de oaie maturat.  La procesul de producţie se foloseşte doar lapte crud, cheag, sare şi unele din lemn.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite