Elevii braşoveni învăţă să mânuiască un utilaj tradiţional de împletit sfoară
0Mai mulţi elevi ai Liceului de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”, ai Şcolii Gimnaziale nr.15 şi ai Şcolii Gimnaziale nr.14 din Braşov au vizitat Turnul Funarilor din Braşov, pentru a participa la un atelier demonstrativ de răsucit sfoară, sub îndrumarea meşterului Neuvirt Valeria.
Aici au găsit un utilaj tradiţional în miniatură pe care l-au folosit pentru a învăţa tehnicile vechi de împletire a firelor naturale. Vizitele elevilor la Turnul Funarilor vor continua şi în această săptămână.
Activitatea face parte din proiectul „Funia wireless a Braşovului”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Primăria municipiului Braşov. În cadrul aceluiaşi proiect, s-au desfăşurat pe parcursul a patru duminici consecutive un atelier demonstrativ de desen în tehnica grafit. Braşovenii dar şi turiştii care au trecut pe lângă Turnul Funarilor au avut posibilitatea de a învăţa de la un artist tehnica de desen grafit având ca tematică monumentele istorice ce fac parte din Ansamblul fortificaţiilor Braşovului.
În această săptămână se vor finaliza şi atelierele dedicate meşteşugului de împletituri din fire naturale (sfoară, aţă, pănuşă), la care au participat timp de şase sâmbete consecutive zece elevi din Braşov. Aceştia au învăţat cum să împletească sfoara pentru a obţine diverse obiecte de decor sau de uz casnic. Elevii, sub îndrumarea meşteşugarului, vor finaliza stema Braşovului din sfoară, având o lungime de aproximativ doi metri. Lucrarea va fi montată pe Turnul Funarilor, fiind redată publicului.
Proiectul se derulează până în data 15 noiembrie 2015, iar bugetul total al proiectului este de 55.364 lei, din care 46.976 lei reprezintă finanţare nerambursabilă.