Cum să facem mai uşor faţă frigului sau schimbărilor bruşte de temperatură. Pro şi contra suplimentelor pentru imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările bruşte de temperatură, când de la o zi la alta trecem de la 20 de grade Celsius la 3-4 grade Celsius, afectează organismul care încearcă să se adapteze, dar nu o poate face rapid. De aceea, mai ales toamna suntem mai sensibili în faţa răcelilor. Există însă câteva trucuri pentru a scăpa de boală şi de disconfort.

Schimbările bruşte de temperatură ne pot da organismul peste cap. „Corpul se adaptează la orice temperatură, dar are nevoie de cel puţin o săptămână. Dacă ieri au fost 20 grade, iar azi dimineaţă doar 3-4 atunci organismul este dat peste cap. Putem avea dureri de cap, ameţeli, stări de oboseală. În plus persoanele vârstnice care au boli cronice trebuie să fie foarte atente. Aceste oscilaţii de temperatură pot duce la crize cardiace“, spune medicul internist Andrei Mitran.

Ca să facem mau uşor faţă acestor schimbări, dar şi pentru a ne proteja de răceli putem să fim atenţi la dietă. „Deşi carnea mai grasă este blamată de medici şi sunt de acord cu asta, o recomand totuşi în această perioadă deoarece organismul are nevoie de multe proteine. Însă o recomand persoanelor care nu au boli cronice şi nu în exces. Foarte bune în această perioadă de adaptare la temperatură sunt nucile sau alte oleaginoase, dar şi legumele şi fructele bogate în vitamina C. Un suc natural de portocale sau un ceai cu lamâie multă ne întăreşte organismul. Putem lua şi câte o linguriţă de cătină, iar siropul de brad poate reduce riscul de inflamaţie al căilor respiratorii“, mai spune medicul.

Grijă cum vă îmbrăcaţi

Şi modul în care ne îmbrăcăm este foarte important. „Când temperatura scade brusc avem tendinţa de la ne înfofoli. Nu întotdeauna este bine. Nu purtaţi haine strâmte sau supraelastice pentru că veţi transpira şi vă va fi şi mai frig. Ideal este să alegeţi un tricou sau maiou din bumbac şi peste el să aveţi un pulovăr mai larg pentru că pielea trebuie să respire. Nu purtaţi două-trei rânduşi de şosete sau unele foarte groase deoarece afectaţi circulaţia şi picioarele vă vor îngheţa. Mai bine alegeţi încălţăminte lejeră, călduroasă şi purtaţi şosete subţiri. Dacă oscilaţia de temperatură este foarte mare ar fi bine să nu staţi foarte mult afară dimineaţa când este foarte frig şi mai ales să nu consumaţi cafea sau ceai în aer liber. Este un sfat pe care îl dau mai ales fumătorilor deoarece aerul rece inhalat rapid poate duce la inflamarea căilor respiratorii. De asemenea nu faceţi în casă 25 de grade ca apoi să ieşiţi afară la 10 grade. Temperatura din casă nu trebuie să fie mai mare de 21 de grade. Nu faceţi duş dimineaţa şi ieşiţi apoi afară. Este reţeta sigură pentru o răceală“, mai spune specialistul.

Pro şi contra suplimentelor pentru imunitate

A devenit o modă ca odată cu sezonul rece să luăm suplimente pentru imunitate sau să le dăm copiilor. Acestea nu fac bine întotdeauna. „Persoanelor care au boli cronice şi automat un sistem imunitar mai slăbit le recomand aceste suplimente fie că sunt naturiste, fie că sunt anumite tipuri de vitamine.  Dacă ai probleme cu plămânii de exemplu este bine să te păzeşti de o răceală sau o pneumonie care poate fi fatală în astfel de cazuri. Persoanelor sănătoase nu le reomand să ia suplimente. Un suc de citrice şi o dietă corespunzătoare este suficient. În ceea ce priveşte copiii nu le recomand părinţilor să le dea astfel de suplimente chiar dacă sunt din plante. În cazul lor corpul trebuie să îşi facă imunitate naturală şi nu este bine să te joci cu sistemul imunitar. Chiar dacă răcesc mai des înseamnă că aşa îşi fac imunitatea şi nu vor mai avea aceleaşi probleme pe măsură ce vor creşte“, mai spune medicul. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite