Cum recunosc vânătorii exact ursul pe care au dreptul să-l împuşte. „Sigur nu ridică laba să spună «Eu sunt!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătorii susţin că recunosc exact urşii care trebuie împuşcaţi deoarece ştiu foarte bine efectivele pe care le gestionează. Specialiştii se arată convinşi însă că doar microciparea ar putea duce la identificarea sigură a unui urs.

La Braşov a fost constituită o comisie specială care să se ocupe de urşii care sunt agresivi şi pentru care se cere autorizaţia de recoltare (împuşcare).

„Vânătorii cunosc foarte bine efectivele de urşi pe care le au pe fondurile de vânătoare. I-am întrebat şi eu cum recunosc un anume urs şi mi-au spus că ştiu exact care este - după vârstă, dacă este bătrân sau nu, după dimensiuni, de exemplu dimensiunea craniului. Ei ştiu care urs este periculos şi care nu, şi-l pot identifica. Vânătorii le dau de mâncare în anumite locuri şi ştiu care urşi vin şi mănâncă acolo, care nu vin şi care coboară din pădure. Din discuţiile pe care le-am avut cu vânătorii mi-au spus că ştiu exact care urs trebuie recoltat“, ne-a declarat prefectul Braşovului, Marian Rasaliu.

Specialiştii spun că identificarea exactă a unui urs nu este chiar simplă. Microciparea ar rezolva această problemă. Specialiştii sunt de părere că împuşcarea urşilor nu este o soluţie. „Acum o lună am discutat cu Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru a găsi soluţii pentru populaţia de urşi. Nu este simplu şi cu siguranţă împuşcarea lor nu rezolvă problema. Trebuie să ne aşezăm la masă cu Asociaţiile de Vânători, cele de Protecţie a Animalelor, cu Ministerul Mediului şi să discutăm. Doamna ministru a fost de acord. Una dintre măsuri este aceea ca atunci când un urs este prins să fie microcipat. Doar aşa se poate ştii exact dacă acelaşi urs coboară din nou, că sigur nu ridică ursul laba să spună: «Eu sunt!». Urşii arată la fel, toţi au două urechi şi coadă scurtă“, ne-a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează Rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

În Braşov există în acest moment doi urşi care trebuie recoltaţi: cel care acum trei săptămâni a atacat doi oameni la Făgăraş şi cel care a atacat un localnic din localitatea Hârseni. Potrivit vânătorilor, este vorba despre doi urşi de talie mare, exemplare mature şi nu pui. Animalele nu au fost încă găsite şi sunt căutate de echipe de vânători.

De asemenea, se va cere aprobare şi pentru recoltarea a încă patru urşi din zona Fundata. Aceştia intră în gospodăriile oamenilor şi omoară animalele domestice. „Am început să lucrăm şi la dosarele celor patru urşi din Fundata care sunt periculoşi. Azi noapte de exemplu au intrat în gospodăria unui medic şi au omorât patru oi. Pe una dintre ele au mâncat-o. Vizăm doar urşii periculoşi. De exemplu, cel care coboară la Cabana Postăvaru nu este violent. I s-a dat şi un nume, îl cheamă Ionică. El nu este vizat de recoltare“, a mai spus prefectul Marian Rasaliu.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite