Căutările pilotului dispărut continuă şi astăzi. Nimeni nu ştie nici după şase zile unde s-ar afla exact planorul. Se verifică trasee din opt judeţe
0Au trecut aproape şase zile de la dispariţia pilotului plecat de la Aeroclubul din Ghimbav şi până acum căutările nu au dat niciun rezultat. Încă nu s-a stabilit zona exactă unde putea cădea aparatul de zbor.
UPDATE: 1200 de salvatori, pompieri ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, jandarmi montani, salvamontişti, poliţişti, militari, pădurari şi voluntari în caută pe pilotul dispărut.Echipele de salvatori au la dispoziţie 181 de vehicule, autospeciale de teren şi şenilate. Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI se află la dispoziţia echipelor de la sol, fiind pregătit să acţioneze în caz de nevoie. Misiunile de căutare se derulează astăzi pe mai multe trasee montane din judeţele Harghita, Covasna, Argeş, Buzău, Prahova, Braşov, Bacău şi Vrancea.Traseele au fost stabilite în urma şedinţei operative care a avut loc luni seară la nivelul punctului mobil de comandă din judeţul Braşov, la care au participat reprezentanţii tuturor structurilor implicate în misiunea de căutare.
Până acum nici căutările terestre, nici cele aeriene şi nici informaţiile venite de la diverşi martori nu au dus la găsirea pilotului sau a planorului. „Căutările terestre vor continua şi în zilele următoare în zonele unde astăzi nu s-a reuşit parcurgerea perimetrelor repartizate, singurele forţe care se vor întoarce la unităţi fiind cele din Dâmboviţa şi Sibiu unde activităţile au fost finalizate.
În cele patru zile de căutări extinse, echipele de salvatori au primit diverse informaţii în legătură cu posibila dispariţie a planorului şi le mulţumesc celor care au dorit să sprijine această misiune, până în prezent fiind primite peste 40 de apeluri telefonice la 112, dar şi informaţii de la turişti sau postate pe site-urile instituţionale, aşa cum au fost fotografiile de sâmbătă. Toate aceste informaţii au fost verificate“ se arată într-un comunicat al Ministerului Adrministraţiei şi Internelor.
Mai multe aeronave au survolat ieri şi ultimele arii din zona de căutare, iar de astăzi acest tip de misiuni aeriene urmează să se realizeze punctual, în cazul existenţei unor indicii sau informaţii relevante.
Un cititor Adevărul, îndignat de faptul că nici până acum autorităţile nu au găsit planorul şi pilotul ne-a scris pe adresa de mail a redacţiei un mesaj în care se revoltă faţă eşecul căutărilor. Este adevărat că planorul are dar şapte metri şi dacă a căzut într-op zonă împădurită este greu de găsit, dar nu putem să nu obversăm că scenariul acestor tragedii se tot repetă. În plus planorul are sisteme care ar permite localizarea lui, dar acestea nu au fost pornite.
„După gafa inpardonabilă pentru o ţară membră NATO (aia din Apuseni), urmează recidiva, demnă de Cascadorii Râsului, dacă n-ar fi tragică (aia de pe lacul Siutghiol), după care, cireaşa de pe tortul impotenţei Sistemului de Apărare a Spaţiului Naţional îl reprezintă dispariţia, demnă de un scenariu SF, ziua-n amiaza mare, a unui planor, care a primit aprobarea de a zbura, aşa, hai-hui!, pe unde i se scoală, pe un traseu alandala. Nu mă pricep la, bănuiesc, sofisticatele proceduri de securizare a spaţiului aerian al României. Întreb, doar ca un amărât de contribuabil, oricine poate să se ridice în aerul României cu un aparat de zbor de dimensiunile unui planor, capabil de a produce, oricând, o catastrofă aviatică (de genul Dezastre în Aer)? Zborul acestui posibil provocator al unui dezastru aerian nu este urmărit de ceva autoritate, pentru ca să nu se intersecteze cu rute aeriene de linie. Mă rog!, nu sunt convins că am dreptate, nu-s de specialitate, mi-am dat şi eu cu părerea, n-am dat cu parul, dar o să dau cu parul atunci când o să am convingerea şi dovezi că unele structuri ale Statului au dormit în cizme“, ne-a scris pe mail Tiberiu Ungureanu.