Juniorul Vlad Ionescu este dublu campion naţional la patinaj artistic
0Legitimat la Clubul Sportiv Municipal Braşov, juniorul Vlad Ionescu nu are rival la patinaj artistic, la categoria sa de vârstă şi concurează deja la competiţiile destinate seniorilor.
Pasiunea lui Vlad pentru patinaj artistic s-a născut în urmă cu mai bine de zece ani, atunci când sportivul a participat la o selecţie organizată de antrenoarea Nagy Olga. La şapte ani, adolescentul a luat parte la primul concurs din carieră, respectiv la Cupa României.
„La zece ani am trăit prima dezamăgire. După mai bine de trei ani de patinaj, la o competiţie din Elveţia mi s-a transmis că nu execut corect anumite procedee. Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că antrenoarea mea nu patinase niciodată şi nu cunoştea partea tehnică a acestui sport", povesteşte Vlad.
Câteva luni mai târziu, patinatorul braşovean a renunţat să se mai antreneze cu Nagy Olga şi s-a legitimat la CSM Braşov, unde este pregătit şi în prezent de Manuela Cristudor. Vlad a făcut un pas important în cariera lui atunci când a ales să se antreneze în ţări precum Germania sau Elveţia , sub îndrumarea lui Marius Negrea, fost mare patinator român.
„Am învăţat foarte multe de la Marius Negrea şi am reuşit să-mi perfecţionez tehnica. Din păcate, în ţară nu aveam unde să ne pregătim", a spus sportivul.
Primul Grand Prix
La 13 ani, Vlad Ionescu a participat la primul concurs internaţional, un Grand Prix de juniori desfăşurat la Miercurea Ciuc. Apoi, braşoveanul s-a evidenţiat la un concurs european desfăşurat la Zagreb, în Croaţia, acolo unde Vlad a terminat pe locul trei. A atins apogeul carierei în 2007 şi 2008, când a devenit dublu campion naţional la juniori.
Anul 2009 a marcat debutul tânărului la seniori, iar acesta a reuşit, la prima participare, performanţa de a deveni vicecampion naţional. „Am avut parte de o experienţă extrem de interesantă şi sunt fericit că am debutat cu dreptul la seniori. Sper să ajung cât mai repede campion naţional la această categorie. Mai am însă mult de muncă", crede băiatul.
Costuri mari
În 2007, printr-un program derulat de Federaţia Internaţională de Patinaj, Vlad a avut ocazia să se deplaseze în Coreea de Sud, iar un an mai târziu în Africa de Sud. „Prin acest schimb de experienţă se dorea promovarea sportivilor din ţările care nu au tradiţie în disciplinele de iarnă.
Clubul mi-a asigurat 60% din costurile deplasării, iar familia mea a fost nevoită să mai contribuie cu încă 1.000 de euro. În străinătate, numai pentru antrenor plăteşti 50 de euro pentru o oră de pregătire. Sunt însă conştient că trebuie să fac anumite sacrificii pentru a atinge marea performanţă", a conchis Vlad Ionescu.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai pentru viitor?
Vreau să mă calific la Campionatul Mondial de juniori, care va avea loc la începutul lui 2011. Îmi doresc mult să devin campion naţional la seniori şi să particip la Olimpiada de Iarnă din 2014.
Câte ore pe săptămână te antrenezi?
În prezent avem mare noroc cu noul patinoar, întrucât mă pot pregăti în jur de trei ore pe zi, deci, cam 15-20 de ore în fiecare săptămână.
Ce-i place
„Mă pasionează calculatoarele şi-mi place foarte mult snowboard-ul. Ador muzica rock şi jazz-ul, îmi place alpinismul, iar filmul meu preferat este Sherlock Homes", a comentat sportivul.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac manelele, chiar mă deranjează. Detest persoanele frustrate, care poartă pică celor din jur", este de părere patinatorul braşovean.
PROFIL
Născut. 12 februarie 1994, Braşov.
Studii. Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşota".
Familie. Părinţi, o soră mai mare.
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: