Ridicările de maşini nu vor mai fi private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvestru Pop este doar unul dintre braşovenii care a protestat direct pe platforma cu care i-a fost ridicată maşina. Foto: Stelian Grăjdan
Silvestru Pop este doar unul dintre braşovenii care a protestat direct pe platforma cu care i-a fost ridicată maşina. Foto: Stelian Grăjdan

După ce „Adevărul" a dezvăluit că firmele private prosperă în detrimentrul bugetului local, consilierii au decis să schimbe situaţia. De la 1 octombrie, de ridicările de maşini parcate ilegal se va ocupa strict Regia de Transport, fără a mai concesiona serviciul unor firme private.

La finele lunii, expiră contractul pe care Regia Autonomă de Transport Braşov l-a încheiat cu cele două firme private, AN & AG şi Fejer Top, pentru activitatea de ridicări auto în municipiul Braşov. Astfel, cel puţin teoretic, de luna viitoare, de acest serviciu se va ocupa exclusiv regia, fără niciun fel de „ajutor". „RAT va avea personal propriu care să asigure acest serviciu, cu legitimaţii şi însemne vizibile, astfel încât fiecare om care a fost sancţionat să ştie foarte bine cine l-a sancţionat şi pentru ce", a declarat primarul George Scripcaru.

Totodată, de la 1 octombrie, activitatea de ridicări auto va avea un program diferit. Astfel, în Centrul Istoric va exista un echipaj permanent, care va pândi maşinile parcate neregulamentar. În schimb, de autotursimele lăsate la întâmplare pe trotuare, pe spaţiile verzi sau pe alei se vor ocupa strict poliţiştii locali, care vor solicita intervenţia utilajelor RAT.

Creşte taxa?!

Augustin Pulpea, directorul RAT Braşov, a declarat pentru „Adevărul" că dat fiind termenul destul de scurt este posibil ca, o perioadă, activitatea de ridicări auto să se efectueze cu utilaje închiriate. „Sunt deja cinci firme interesate să ne închirieze utilaje. Vom alege în funcţie de preţul cel mai mic oferit", a explicat Pulpea.

Acesta a precizat că RAT va cumpăra trei astfel de autospeciale, al căror preţ variază între 100.000 şi 50.000 de euro. „O să avem două maşini mai mari şi una mai mică, care costă 50.000 de euro, şi va opera pe străzile mici din centru", a mai spus directorul. Totodată, este posibil ca taxa de ridicare, care este în prezent de 380 de lei, să mai crească. Edilul George Scripcaru consideră că între municipiile reşedinţă de judeţ din ţară Braşovul are unele dintre cele mai scăzute taxe la acest capitol.

Ancheta penală a clătinat afacerea

Scandalul „ridicărilor auto" a luat amploare începând cu data de 5 august, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au dispus percheziţii la sediul Regiei Autonome de Transport, precum şi la sediile celor două firme care prestau activitatea de ridicare, transport şi depozitare a maşinilor parcate illegal pe domeniul public. La scurt timp după demararea anchetei, s-a început urmărirea penală în cazul a cinci agenţi de poliţie, de la serviciul rutier din Braşov, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual. Aceleaşi acuzaţii au fost aduse şi în cazul a şase agenţi de la Poliţia Locală Braşov, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local Braşov. Nici angajaţii RAT nu au scăpat de acuzaţiile procurorilor.

Urmărirea penală a fost începută şi în cazul a 13 lucrători de la Regia Autonomă de Transport Braşov. În urmă cu trei zile, procurorii au anunţat şi că 16 angajaţi ai societăţilor aflate în contract cu RAT-ul au intrat în vizorul acestora. Toţi cei 40 de învinuiţi sunt acuzaţi că nu declarat chiar toate operaţiunile de ridicare a maşinilor.

 Exemplu de succes, la Sibiu

La Sibiu, primarul Klaus Iohannis, ştie să facă afaceri în interesul comunităţii. Astfel, o maşină de acest tip, nouă, a costat 387.193 lei (inclusiv asigurările şi sistemul de prindere). Încasările din taxa de ridicare, transport şi depozitare au fost, după un an de la cumpărarea utilajului la Sibiu, de circa 300.000 de lei. Practic, maşina a fost amortizată într-un an din taxe mai mici decât la Braşov, deşi se achită mai puţin: 300 de lei, iar la Braşov 380 de lei. Deci, amortizarea la Braşov s-ar face mai rapid (zece luni).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite