Braşov: Cartierul Şchei continuă să fie ameninţat de alunecările de teren
0Din cauză că investitorii care construiesc pe Calea Poienii nu au amenajat încă un sistem de colectare a apei pluviale, torenţii care se scrug din zonă riscă să distrugă gospodăriile braşovenilor din Şchei.
După furtuna de miercuri, când o casă din Şchei a rămas fără zidul de susţinere, autorităţile încearcă să găsească ţapul ispăşitor pentru această situaţie care se produce aproape după fiecare ploaie mai mare. Arhitectul şef al Braşovului, Mihai Sârbu, a precizat că investitorii care construiesc cartiere rezidenţiale pe drumul spre Poiana Braşov trebuiau să efectueze aceste lucrări etapizat şi în primul rând să amenajeze un sistem de colectare a apei pluviale. „Aceste investiţii majore trebuie să comporte o etapizare. În schimb, constructorii au excavat întreaga suprafaţă, iar în continuare lucrările au fost abordate în mod global. Sistemul de colectare a apei de ploaie ar fi trebuit construit încă din faza de şantier”, a explicat arhitectul. De asemenea, conducerea Companiei Apa a precizat că firmele care au construit ansamblurile de locuinţe au obligaţia să realizeze sistemul de canalizare, care ar urma să se deverseze în Pârâul Graft, dar nu au făcut-o.
Soluţia... un plan de măsuri
„Noi nu putem face altceva decât să constatăm acest lucru. Nu avem competenţa de a da amenzi”, a precizat Teodor Sava, directorul de exploatare al Companiei Apa. Subprefectul Emil Niţă le-a dat temă firmelor furnizoare de utilităţi, dar şi reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriei să controleze toate avizele pe care le au respectivele firme de construcţii, dar şi măsurile ce se impun în acest caz. „Înainte de începerea lucrărilor trebuia efectuată o expertiză a terenului, dar şi o consolidare. În termen de o săptămână se va stabili un plan de măsuri, dar investiţiile ce vor fi efectuate sunt unele de amploare şi vor dura cel mai probabil doi, trei ani”, a explicat subprefectul Emil Niţă.