Braşov: Atenţie, răsar bombe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Atenţie, răsar bombe!
Braşov: Atenţie, răsar bombe!

Proiectile, grenade ofensive şi defensive, bombe de aruncător sau de aviaţie, mine antitanc şi antipersonal sau muniţie de infanterie. Tone de astfel de muniţie au fost găsit din 2008 şi până acum.

Cele două Războaie Mondiale şi-au lăsat amprenta asupra judeţului Braşov. Mii de elemente de muniţie au fost găsite în ultimii 5 ani pe câmpurile, în grădinile oamenilor şi chiar lângă blocurile braşovenilor. Numai de la începutul anului 2008 şi până în prezent, 611 elemente de muniţie au fost asanate de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, prin serviciul de Protecţie Civilă.

Muniţie diversă în municipiul Braşov


Pe parcursul ultimelor 19 luni, în Municipiul Braşov au fost găsite toate tipurile de muniţie. „Este cea mai completă localitate din judeţ din punct de vedere al tipurilor de muniţie. Majoritatea sunt din cel de-al doilea Război Mondial, dar găsim şi muniţie din Primul Război Mondial şi chiar şi din perioada dintre războaie”, spune maiorul Daniel Croitoru, coordonator al grupei pirotehnice din cadrul ISU Braşov.  În ultimul an şi jumătate au fost găsite, în municipiul Braşov, 21 de elemente de muniţie, opt proiectile şi alte opt aruncătoare, patru  lovituri AG, trei grenade, două bombe de aviaţie şi două mine. Alte două localităţi braşovene, importante pe harta muniţiilor găsite sunt Zărneştiul, unde au fost descoperite 25 de proiectile în 2008 şi Codlea, unde au fost găsite 28 de bombe de aviaţie. 

Record la Făgăraş


Recordul absolut pentru aceeaşi perioadă de timp îl deţine municipiul Făgăraş. Acolo au fost descoperite, în anul 2008, peste 300 de elemente de muniţie, 80 de grenade ofensive şi 71 de grenade defensive. „Acolo a fost un depozit de muniţie, probabil, abandonat în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, mai spune Daniel Croitoru.
Primele şapte luni ale anului 2009 nu au fost bogate în muniţii pentru judeţul Braşov. Doar 17 elemente de muniţie au fost descoperite până acum, dintre care şapte au fost găsite pe un câmp din Codlea, 2 în Braşov şi 2 în Hărman. 

Bombe la fier vechi

Descoperirile sunt făcute de obicei în timpul lucrărilor de construcţie sau la firmele de colectare a fierului vechi. „Noi ne ocupăm de prevenţie încontinuu. I-am instruit pe cei care lucrează la astfel de societăţi să ne anunţe imediat când primesc aşa ceva şi să nu le atingă pentru a evita o tragedie. Majoritatea sunt încă în funcţiune şi sunt periculoase. Bine ar fi dacă ar fi conştienţi de asta şi cei care adună fierul vechi pentru a-l vinde”, povesteşte maiorul. 

Reguli stricte

Evitarea unei tragedii se poate face prin aplicarea câtorva reguli foarte simple. Pirotehniştii le recomandă  celor care găsesc muniţie să sune imediat, la orice oră din zi şi din noapte, la numărul unic de urgenţă 112, să nu atingă muniţia sub nici o formă, să nu o lovească sau să o lase lângă foc, să nu demonteze elementele componente, să nu transporte muniţia şi să nu lase copiii să se joace cu ea.

Iaşiul,  cel mai bombardat

În ţară sunt găsite în medie, annual, peste 30.000 de elemente de muniţie, peste 2000 de proiectile, 1000 de grenade şi aproximativ 500 de bombe. Judeţul în care se găseşte cea mai multă muniţie în fiecare an, este Iaşiul unde au avut loc numeroase lupte cu tancul în cel de-al doilea Război  Mondial. Acolo sunt găsite anual peste 4000 de mine şi proiectile în special.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite