Braşov: CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ: Reduceţi taxele aberante de debranşare de la CET!
0Calitatea serviciilor de la CET i-a determinat pe mulţi braşoveni să renunţe la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă furnizorul a impus taxe imposibile pentru debranşare. Votează aici şi cere-le aleşilor tăi să renunţe la politica de jecmănire a celor rămaşi captivi în acest sistem.
Braşovenii care vor să se debranşeze de la CET SA, firmă patronată de Consiliul Local Braşov, sunt obligaţi să scoată din buzunar mai mulţi bani decât cei care au renunţat la serviciile furnizorului anul trecut. Taxa de debranşare a caloriferelor s-a mărit de la 80 la 100 de lei/calorifer, anularea racordului de apă caldă a crescut de la 50 la 60 de lei, iar taxa de urgenţă a ajuns 1.200 de lei!
Scumpiri aprobate de aleşi
„Cine are bani şi nu vrea să aştepte 45 de zile (??! – n.r.) de la depunerea documentaţiei, pentru obţinerea tuturor aprobărilor necesare, trebuie să dea aceşti bani“, a motivat directorul CET, Florin Cuţitei, valoarea crescută a taxei de urgenţă. La toate acestea se adaugă alte sume rămase la nivelul anului trecut: 100 lei taxa de avizare şi eliberarea avizului constatator după instalarea noii surse de căldură - alţi 70 de lei. Plus taxele percepute de Primărie pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru montarea coşului de fum/evacuarea de gaze a noii centrale.
„Toate scumpirile sunt aprobate de Consiliul de Administraţie al CET Braşov şi respectă toată legislaţia în vigoare“, a declarat Florin Cuţitei. El a mai menţionat că scumpirile au fost necesare, fiindcă s-au scumpit şi materialele necesare efectuării acestei manopere.
Cererile de debranşare curg
În ciuda taxelor mari, directorul CET spune că, de la 1 mai, când s-a redeschis „sezonul“ debranşărilor, deja s-au înregistrat peste 1.000 de cereri din partea braşovenilor care vor să părăsească sistemul centralizat. Ultima dată până la care se poate solicita debranşarea este 15 august. Pentru aprobarea documentaţiei şi efectuarea debranşării sunt necesare 45 de zile de la depunerea tuturor actelor. În sistemul centralizat din Braşov pentru furnizarea căldurii au mai rămas aproximativ 32.700 de consumatori.
Paşii spre debranşare
Primul pas, pe care braşovenii ce doresc să „evadeze” din sistemul centralizat trebuie să-l facă este să meargă la sediul CET de pe strada Pictor Luchian, de unde vor primi formularea necesare, dar şi eventualele informaţii despre procedură. O condiţie preliminară pentru a obţine avizul de debranşare este să nu ai datorii la CET. După aceea, trebuie făcut un drum la Proiect Braşov unde se va întocmi releveul întregii instalaţii de încălzire, iar documentaţia de execuţie va trebui obligatoriu să ţină seama şi de situaţia celorlalte apartamente desprinse din sistem. Urmează încă un drum la asociaţia de proprietari, de unde trebuie obţinut acordul adunării generale, cu unanimitate de voturi, precum şi acordul vecinilor direcţi.
Mai ieftin, în bloc
Cu aprobarea definitivă a adunării generale, documentaţia întocmită şi eliberată de Proiect Braşov şi cererea pentru avizul tehnic de desprindere din sistemul centralizat trebuie mers din nou la CET, unde se vor plăti şi taxele aferente.
În schimb, locatarii dintr-un întreg bloc care vor să renunţe în bloc la serviciile CET, nu trebuie să plătească decât aproximativ 500 - 600 de lei, respectiv cât costă tăierea racordurilor de apă caldă şi căldură de la întreg imobilul. Singura condiţie este ca toată lumea să-şi dea acordul, iar facturile către CET să fie plătite la zi.