14 milioane de dolari: atât ar costa Olimpiada din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie de deschidere a FOTE. Foto Simona Suciu3

Avantajul Braşovului în faţa contracandidatului Lausanne este costul redus al organizării Olimpiadei. Dacă Braşovul a avansat suma de 14 milioane de dolari, cei de la Lausanne au estimat bugetul necesar la 42 de milioane de dolari.

Însă Braşovul are o problemă: nu există niciun document scris din partea Guvernului că susţine organizarea acestui eveniment, chiar dacă premierul Victor Ponta s-a plimbat la Braşov şi a făcut promisiuni în acest sens.

Peste trei săptămâni va fi anunţat oraşul care va găzdui în 2020 Jocurile Olimpice pentru Tineret, ediţia de iarnă. „Având în vedere cele două candidaturi şi raportul CIO, consider că Braşovul are şanse reale de a fi desemnat oraş gazdă al Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020. Fiecare dintre cele două oraşe candidate are puncte tari şi puncte slabe. În ceea ce ne priveşte, am subliniat foarte clar în dosarul de candidatură modul în care ne propunem să eliminăm riscurile identificate în raport”, a declarat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, care este preşedintele Comitetului de Candidatură pentru Olimpiada din 2020.

Oraşul gazdă va fi anunţat în data de 31 iulie, la Kuala Lumpur, după ce reprezentanţii CIO vor pune „ nota finală” pe dosarul fiecăruia dintre candidaţi.

Ce ne lipseşte

Unul dintre riscurile enumerate de către reprezentanţii CIO în cazul Braşovului este faptul că nu există o garanţie certă pe buget. În data de 11 martie 2015, la videoconferinţa organizată la Primăria Braşov cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), în vederea evaluării dosarului de candidatură pe care Braşovul l-a depus, a participat şi premierul Victor Ponta. Acesta a dat atunci asigurările necesare că Guvernul va sprijini organizarea evenimentului mai ales din punct de vedere financiar. De asemenea, acesta a susţinut că nu există riscul ca în cazul în care se va schimba coloratura politică de la nivelul Guvernului, Olimpiada să nu mai primească susţinerea Guvernului.

De asemenea, pe lista de „minusuri” a mai fost trecut faptul că Braşovul trebuie să deruleze două investiţii de amploare, respectiv în amenajarea unei baze sportive pentru practicarea curlingului, dar şi în construcţia unei piste de half-pipe pentru snowboard. Reprezentanţii Primăriei vor să îi convingă pe oficialii CIO că aceste amenajări vor fi folosite şi după această Olimpiadă, ţinând cont că la Braşov s-au pus bazele Federaţiei de Curling din România, şi pista de half-pipe va fi amenajată în cadrul unui snowpark proiectat în Poiană, care va da plus valoare staţiunii, urmând să poată fi folosit şi pe timp de vară de către skateri.

Filmul care ne reprezintă

Miklos Gantz a mai precizat că în vederea susţinerii candidaturii, pentru examenul final din data de 31 iulie, a fost pregătit un film de prezentare a Braşovului, de aproximativ 20 de minute. Filmul include prezentarea tuturor bazelor unde se vor desfăşura competiţiile (Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei), a hotelurilor unde vor fi cazaţi sportivii (Alpin, Piatra Mare, Rina Vista şi Ciucaş), dar şi a locaţiilor unde vor avea loc diverse evenimente culturale pe parcursul competiţiei, precum şi a centrului de agrement care va fi finalizat până în decembrie în Poiana Braşov. De asemenea, va fi conceput şi un videoclip de 90 de secunde în vederea promovării Olimpiadei din 2020.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite