S-a dat startul acordării ajutoarelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoarele se acordă prin organele fiscale locale. FOTO: ADEVĂRUL
Ajutoarele se acordă prin organele fiscale locale. FOTO: ADEVĂRUL

Direcţia Generală a Finanţelor Publice judeţ Brăila informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.305/28.05.2013, a fost publicată H.G. nr.274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Prin această hotărâre, se instituie o schemă de ajutor de stat care are ca obiectiv acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM).

Ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice -  Acţiuni generale, sub formă de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei al valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

Criterii de eligibilitate a solicitantului

Pot beneficia de ajutor de minimis întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, următoarele condiţii: 

- sunt înregistrate potrivit Legii societăţilor comerciale nr.31/1990 sau ale Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, sunt încadrate în categoria IMM-urilor, conform prevederilor Legii nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii, au sediul şi îşi desfăşoară activitatea în România.

- desfăşoară activitate economică.

- nu au primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori, sau, dacă au primit ajutoare de minimis în această perioadă, acestea cumulate nu depăşesc plafonul echivalent în lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, indiferent de sursa de finanţare.

- prezintă un plan de investiţii pentru care se solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile.Toate cheltuielile eligibile aferente investiţiei vor fi considerate fără T.V.A.

- prezintă un studiu tehnico-economic din care rezultă viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii 3 ani de la finalizarea investiţiei.

- prezintă un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, a : 

5 locuri de muncă, din care cel puţin 2 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro inclusiv.

7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro inclusiv.

- nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

- nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare.

- nu intră în categoria “întreprinderilor în dificultate”

- nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.

Prevederile acestei hotărâri nu se aplică ajutoarelor :

- acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.

- acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în producţia primară de produse agricole.

- acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în transformarea şi comercializarea produselor agricole

- destinate activităţilor legate de exportul către ţări terţe sau către state membre U.E.

- subordonate folosirii mărfurilor autohtone în locul celor importate

- acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul cărbunelui.

- pentru achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri, acordate întreprinderilor care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.

- acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

"Toată corespondenţa dintre întreprinderile solicitante şi Ministerul Finanţelor Publice poartă menţiunea pe plic „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de minimis” şi se depune la registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice, strada Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti. Întreprinderile care pot beneficia de ajutoarele de minimis vor depune la Ministerul Finanţelor Publice o declaraţie scrisă referitoare la toate ajutoarele de minimis primite pe parcursul precedenţilor 2 ani fiscali şi al anului în curs", se arată într-un comunicat al Finanţelor Publice Brăila.

Ministerul Finanţelor Publice., în calitate de furnizor, informează în scris întreprinderile beneficiare cu privire la cuantumul ajutorului aprobat, ajutor ce va fi acordat după verificarea respectării condiţiilor menţionate mai sus.

Ministerul Finanţelor Publice, prin Unitatea de implementare, are obligaţia de a face publică, pe site-ul saă data la care se pot înregistra cereri de acord pentru finanţare şi bugetul anual alocat pentru aceasta schemă.

 Acordarea ajutorului de minimis se aplică de la data deschiderii sesiunii până la 30.iunie.2014, iar plata ajutorului se efectuează până la data de 31.decembrie.2016, în limita bugetului alocat pentru aceasta.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 400 milioane de lei, respectiv echivalentul a 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării. Numărul estimat de IMM-uri beneficiare de ajutor este 1.000.

Cheltuieli eligibile: sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile legate de investiţiile în active corporale referitoare la: 

a) realizarea de construcţii noi industriale, pentru învăţământ, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială, cultură fizică şi agrement, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea.

b) achiziţia de construcţii noi industriale, pentru învăţământ, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială, cultură fizică şi agrement, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea.

c) echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

d) aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare.

e) mijloace de transport neînmatriculabile, pentru susţinerea activităţii întreprinderii.

f) echipamente IT.

Solicitarea acordului de finanţare

Pentru a beneficia de ajutor de minimis întreprinderea solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Finanţelor Publice Pentru obţinerea acordului trebuie depuse următoarele documente :

- cerere de acord pentru finanţare

- opis cu documentele anexate cererii de acord pentru finanţare

- certificat constatator, în original, emis de Oficiul Registrului Comerţului

- declaraţia pe propria răspundere privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-urilor

- certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat, fără datorii, în original sau în copie legalizată, inclusiv pentru punctele de lucru.

- certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul local, fără datorii, în original sau în copie legalizată, inclusiv pentru punctele de lucru.

- situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat, depuse şi aprobate, în copie, cu menţiunea „Conform cu originalul”.

- plan de investiţii, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile

- oferte de preţ pentru toate echipamentele din planul de investiţii.

- studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii 3 ani de la finalizarea investiţiei.

- angajamentul ferm de menţinere a locurilor de muncă existente şi crearea de noi locuri de muncă, astfel cum prevede H.G. nr.274/2013.

- în cazul realizării unei construcţii, dovada deţinerii unui drept real principal sau a unui drept de creanţă asupra terenului pe care urmează a se realiza investiţia.

- raportul de evaluare întocmit de un expert evaluator autorizat în cazul achiziţiei de construcţii industriale, pentru învăţământ, ştiinţă, cultură, artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare.

- împuternicire, prin act notarial,în original, în cazul în care o altă persoană decât reprezentantul legal al întreprinderii solicitante semnează cererea de acord pentru finanţare şi documentaţia aferentă.

- actul de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea, în copie. 

Plata ajutorului de minimis

Ajutorul de minimis se plăteşte întreprinderilor care au primit acord pentru finanţare, după efectuarea parţială sau totală, proporţional cu gradul de realizare a investiţiei, a cheltuielilor eligibile pentru care a fost emis acordul pentru finanţare, în limita sumelor aprobate.Întreprinderea care a primit acord pentru finanţare transmite Ministerului Finanţelor Publice următoarele documente: 

- cerere de plată a ajutorului de minimis.

- opis cu toate documentele anexate cererii de plată a ajutorului de minimis.

- documentele care atestă realizarea investiţiei

Plata ajutorului de minimis de către Ministerul Finanţelor Publice se efectuează după verificarea la faţa locului a realizării investiţiei de către reprezentanţii Unităţii de Implementare.

Controlul, restituirea şi raportarea ajutoarelor de minimis

Ministerul Finanţelor Publice verifică, la sediul întreprinderilor beneficiare de ajutor de minimis, veridicitatea şi conformitatea documentelor aferente cheltuielilor eligibile efectuate de întreprinderi, precum şi menţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă pe o perioadă de 3 ani de la finalizarea acestora. În cazul în care se constată lipsa activelor pentru care s-a solicitat/obţinut ajutor de minimis, neînregistrarea acestora în evidenţa contabilă, nerespectarea obligaţiei asumate la obţinerea acordului pentru finanţare privind crearea şi menţinerea locurilor de muncă,precum şi schimbarea destinaţiei finanţării aprobate, Unitatea de Implementare nu plăteşte ajutorul de minimis solicitat sau propune Ministerului Finanţelor Publice recuperarea totală sau parţială a ajutorului de minimis acordat.

Întreprinderile beneficiare au obligaţia să transmită Ministerului Finanţelor Publice anual, timp de 3 ani de la finalizarea investiţiei, o raportare privind efectele finanţării. Raportarea se face până la data de 1.iulie a anului în curs pentru anul precedent.

Alte precizări

Actul normativ a aprobat modelul şi conţinutul formularelor utilizate în aplicarea procedurii: 

- Cerere de acord pentru finanţare

- Declaraţia pe propria răspundere privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii

- Angajament

- Cerere de plată a ajutorului de minimis

- Lista documentelor justificative

- Formular de raportare a efectelor finanţării

- Cerere de anulare totală sau parţială a ajutorului de minimis pentru care există Acord pentru finanţare. 

      

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite