Elevii, învăţaţi cum să nu devină victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere specificul sfârşitului de an şcolar şi a perioadei de vacanţă în care minorii îşi petrec mai mult timp fără supraveghere, circulă mai intens pe drumurile publice şi pot fi implicaţi mai uşor în accidente rutiere, altercaţii, infracţiuni, în calitate de victime sau autori, poliţiştii au intensificat activităţile specifice şi de prevenire, pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Poliţiştii de la structurile de analiza şi prevenirea criminalităţii, rutieră şi de ordine publică continuă să se întâlnescă cu eleviii din clasele I-VIII, discutând cu aceştia despre siguranţa rutieră sau în afara locurilor special amenajate pentru joacă, a riscurilor la care se pot expune în lumea virtuală, despre dispariţiile de minori etc., şi prezentându-le modalităţi de autoprotecţie în diverse situaţii, dar şi cazuri de delincvenţă juvenilă sau comportamente antisociale sancţionate de lege.

"Acestora li se prezintă diferite clipuri cu caracter preventiv şi li se oferă flyere şi pliante cu informaţii preventive, fiind informaţi cu privire la riscurile la care se expun pe timpul vacanţei de vară, în ceea ce priveşte deplasarea în zonele de agrement, petrecerea perioadelor de timp mai mari fără supraveghere şi joaca sau circulaţia mai intensă pe drumurile publice", ne-a declarat inspector principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt IPJ Brăila.

Poliţiştii brăileni recomandă copiilor următoarele:

- Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase!

- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele abia cunoscute sau cunoscute întâmplător şi nu primiţi nimic de la acestea!

- Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Atenţie la „lumea virtuală”!

Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici următoarele:

- Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

- Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

- După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

- Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră. 

- Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!

- Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare! 

- Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!

- Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!

- Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare! 

- Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.

- ATENŢIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşina poliţiei, salvării sau a pompierilor, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, NU TRAVERSAŢI !, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

"Poliţiştii îi sfătuiesc pe părinţi să discute deschis cu copii lor, să-i înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, să se asigure că ei cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa de domiciliu", a adăugat Jenel Şogor.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice, trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:

- Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate!

- Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

- Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva, dacă nu cunoaşte împrejurimile!

- Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii, ci să ceară ajutorul unui poliţist, salvamar, vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!

- Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!

- Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!

- În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112!

În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de orice natură, anunţaţi POLIŢIA la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite