Efectul cotelor foarte scăzute ale Dunării la Brăila: capcane pentru micile ambarcaţiuni; pescarii „merg” pe apă la zeci de metri de mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii care stau pe bancurile de nisip lasă impresia că merg pe apă   FOTO Florentin Coman
Pescarii care stau pe bancurile de nisip lasă impresia că merg pe apă   FOTO Florentin Coman

Cotele apelor Dunării au atins la Brăila cel mai redus nivel din ultimii ani. La ora actuală, la mira Brăila se înregistrează o cotă de doar 74 centimetri, context în care, pe porţiunea din dreptul municipiului au început să apară fâşii de nisip şi pietriş care fie au ieşit deja la suprafaţă fie sunt „ascunse” la câţiva centimetri sub nivelul apei, reprezentând o adevărată capcană pentru micile ambarcaţiuni.

Pentru barcagii cu experienţă ai Brăilei aceste bancuri de nisip nu reprezintă o problemă, însă pentru cei care şi-au achiziţionat recent ambarcaţiuni cu motoare puternice şi încă nu s-au familiarizat cu Dunărea există pericolul eşuării sau chiar al producerii unor accidente grave.

"Au fost vreo câţiva băieţi de bani gata, care au nimerit exact pe pietrele astea. Sunt de-ăştia care au primit cadou o barcă de la mama şi de la tata şi o scot pe Dunăre ca să se dea mari faţă de fete sau faţă de alţii de teapa lor. Merg cu viteză, nu mai apucă să vadă bancul de nisip şi dintr-o dată se trezesc cu barca suspendată. Au avut noroc toţi, au scăpat fără răni grave, dar bărcile au ieşit destul de «şifonate» din treaba asta. Cine cunoaşte Dunărea foarte bine nu are cum să păţească aşa ceva, dar puştii ăştia teribilişti nu prea au habar cum stă treaba", spune un barcagiu care e prezent zilnic în Baza Nautică de lângă faleza brăileană a Dunării.

Pentru navele maritime, care au ruta pe mijlocul şenalului navigabil, nu sunt probleme la ora actuală. „Pe Dunărea maritimă, de la vărsarea în mare până la kilometrul 175, zona Brăila-Galaţi, nu avem adâncime sub 7 metri. Cu toate acestea, căpitanii de navă trebuie să fie vigilenţi şi să urmărească geamandurile de marcaj, ca să evite bancurile de nisip şi piatră", avertizează Vlăduţ Brânză, căpitanul şef al Căpităniei Brăila.

Unii pescari profită de bancurile de pietriş apărute la câţiva zeci de metri de malul drept al fluviului, stând în apă până puţin mai sus de glezne şi pescuind. Priviţi de departe, aceştia lasă impresia că merg pe apă.

Dunărea nu a mai fost atât de scăzută de câţiva ani. Nivelul de acum nu se poate compara, însă, cu cel din 2003, când cota înregistrată la mira Brăila a coborât până la doar 35 cm.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite