Brăila: Otilia Boia - S-a îndrăgostit pe viaţă de flori
0Şi-a transformat pasiunea pentru flori în afacere. Câştigă bani şi îşi întreţine familia făcând în acelaşi timp ceea ce îi place
Profil
născută: 13 decembrie 1978
Studii: liceale
Familie: căsătorită, fără copii
Dintotdeauna s-a simţit atrasă de flori. Copil fiind, la 3-4 anişori rupea flori, acolo unde i se permitea desigur, crezând că pot fi păstrate pentru totdeauna. Mai târziu a aflat că florile au suflet, aşa că trecere pe lângă ele, le mirosea, le mângâia şi le lăsa acolo, la locul lor. Într-un moment propice s-a privatizat, iar obiectul de activitate, ales, a fost chiar comercializarea de flori.
Acum are un stand în Piaţa Concordiei, unde-şi desfăşoară activitate, după propriile-i reguli.„ Florile cer înainte de orice, dragoste. Poate vi se pare ciudat dar florile simt când sunt iubite sau nu. Dacă nu le îngrijeşti cu drag, cu pasiune, ele se trec mai repede decât ar trebui. ”ne-a mărturisit Otilia
Florile trebuie tratate ca fiinţe vii nu ca produse
A nu se crede că meseria de florar este una uşoară. „Dimineaţa devreme, înainte de răsăritul soarelui florile trebuiesc toaletate. Pentru că noi, aducem florile de la Bucureşti, săptămânal, perdem o zi şi o noapte cu transportul dar mai ales cu selectarea sortimentelor dorite. Aducem doar flori proaspete, care trebuie să reziste la noi, înainte de a fi vândute, până la o săptămână, dar şi o săptămână la client acasă. Dacă bineînţeles sunt îngrijite aşa cum trebuie. Pentru ca florile să aducă raza lor de prospeţime şi frumuseţe cât mai mult timp, trebuie tratate ca fiinţe vii nu ca nişte banale produse.” s-a confesat Otilia, în timp ce pregătea un superb buchet de trandafiri.
Cu o floare, un bărbat ajunge mai uşor la inima unei femei
Clienţii vin şi aleg florile, mai rar după ce le place şi mai mult după buzunar. După cum ne-a povestit Otilia, „clienţii cei mai statornici sunt bărbaţii. Cumpără flori, pentru colege, pentru prietene, pentru tot felul de aniversări. Sunt şi unii bărbaţi care cumpără doar pentru soţii. Am o clientelă deja formată şi spre exemplu unul dintre clienţi, vine în fiecare lună pe data de 15, şi cumpără un trandafir roşu. Pentru soţie. În timpul anului şcolar, cei mai buni cumpărători sunt elevii din clasele mari. Deşi tineri au aflat secretul, că pot ajunge mai uşor în graţiile profesorilor cu o floare.”
Întrebări şi răspunsuri
Vă pare rău că aţi ales florile ca obiect de activitate comercială?
Nu, nicidecum! Puteam să mă apuc să vând orice, produse industriale, articole de îmbrăcăminte, alimetare, orice. Am vrut să comercializez flori, pentru că-mi plac, asta am făcut.
Aveţi o pregătire de specialitate în domeniu?
Recunoaşte că nu! Dar a citit cam tot ce s e poate citi despre flori despre anumite sortimente. A aflat, graţie internetului, tot felul de mici trucuri, menite a prelungi la maxim, perioada de viaţă a florilor ornamentale. Iar acum, poate da sfaturi, celor interesaţi, cum anume să îngrijească florile cumpărate, pentru a se bucura cât mai mult de frumuseţea lor.
Ce-i place
Îi plac plimbările, excursiile. Nu are o preferinţă pentru munte sau mare.Important este doar să fie însoţită de un grup cât mai mare de prieteni, care să fie pe aceeaşi lungime de undă. Preferă locurile noi, necunoscute, astfel ca fiecare excursie să reprezinte ceva nou.
Ce nu-i place
Răutatea gratuită de care unii oameni dau deseori dovadă. Nu-i plac manelele. Nu se referă doar la subspecia muzicală, pe care nu o suportă, dar pe care mult prea des este obligată să o asculte, dat fiind locul unde-şi desfăşoară activitatea ci şi la modul viaţă manelist, pe care unii îl consideră drept cel mai trendy.