Unitate mobilă pentru bolnavii COVID-19 închisă pentru că ploua prin acoperiş. Turcii trimişi să o repare, în izolare după ce au venit cu „COVID-ul lor“
0Modulul dat Spitalului Judeţean din Botoşani pentru bolnavii de COVID-19 a funcţionat doar o lună, fiind închisă din cauza deteriorării acoperişului. Echipa turcă chemată să repare modulul a intrat în izolare fiindcă unul dintre specialişti a fost depistat pozitiv la SARS-COV 2.
La jumătatea lunii noiembrie 2020, la Botoşani a fost adusă, prin Ministerul Sănătăţii, o Unitate Mobilă de Terapie Intensivă pentru a suplimenta locurile existente în spital pentru bolnavii de COVID-19 în stare gravă. Unitatea a fost dată în folosinţă la începutul lunii decembrie a anului trecut şi a funcţionat doar o lună. La începutul acestui an, a început să curgă apă prin acoperişul modulului direct în salonul unde se aflau pacienţii în stare gravă, astfel că, de două săptămâni, modulul stă închis. Şi va mai dura cel puţin încă 14 zile până la repunerea acestuia în funcţiune, după ce, echipa venită tocmai din Turcia, pentru reparaţii, a intrat în carantină.
Semiremorcă de TIR transformată în spital mobil
Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă - un modul montat pe structura unei semiremorci şi dotat cu toată aparatura necesară pe o secţie de Terapie Intensivă - a ajuns la Botoşani pe 11 noiembrie 2020. Unitatea mobilă are un salon cu 12 paturi şi alimentare cu oxigen. Modulul a ajuns la Botoşani după ce toate cele 15 paturi ale Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” au fost ocupate cu pacienţi COVID-19, iar autorităţile din Botoşani au solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru suplimentarea locurilor pentru cazurile grave care au nevoie de oxigen şi intervenţie de urgenţă. Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a fost adusă de la Cluj, fiind o achiziţie a Ministerului Sănătăţii, şi a fost amplasată în curtea Spitalului Judeţean „Mavromati”. A fost racordată la utilităţi, autorizată şi dată în folosinţă abia la începutul lunii decembrie a anului 2020. Dat fiind numărul mare de cazuri grave de la Botoşani, Unitatea Mobilă a fost ocupată în permanenţă, fiind dotată cu personal şi conexiune la un rezervor de oxigen de mari dimensiuni.
Ploua printre pacienţi
Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a funcţionat doar o lună la Botoşani. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2021 a fost închisă la solicitarea personalului medical care o deservea, după ce medicii şi asistentele au constatat că apa picură prin acoperiş în salonul cu pacienţii în stare gravă. Mai mult decât atât, apa inflitrată risca să afecteze şi aparatura existentă. De altfel, probleme cu inflitraţiile de apă au apărut încă de la prima ploaie din această iarnă, din luna decembrie. Situaţia s-a agravat însă în primele zile ale noului an. „Unitatea de Terapie Mobilă amplasată în curtea Spitalului Judeţean a fost închisă din cauza unor inflitraţii la nivelul plafonului unităţii. Personalul medical a comunicat că prin tavanul unităţii picură apă în salonul pacienţilor”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean „Mavromati”. Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă nu ar fi fost construită pentru climatul ploios din nordul Moldovei. Mai mult, unitatea are multe componente mobile prin care s-a putut infiltra apa.
Reparaţii blocate de COVID-19
Pentru reparaţiile la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a fost nevoie de o echipă de specialişti din Turcia, ţara în care au fost fabricate aceste module pe roţi. Turcii au venit săptămâna trecută, dar nu au apucat să termine ce aveau de făcut. Unul dintre specialiştii turci a fost depistat pozitiv la SARS COV 2, astfel că întreaga echipă a fost plasată în carantină. „Între timp, unul dintre specialişti a fost confirmat pozitiv la SARS-COV 2, toţi membrii echipei fiind în izolare”, a precizat Ioan Asaftei.
Situaţia a fost confirmată şi de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. În aceste condiţii, Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din curtea spitalului din Botoşani rămâne închisă cel puţin încă două săptămâni. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că au nevoie şi de actul de recepţie al lucrărilor la finalizarea acestora pentru redeschiderea unităţii. Medicii Spitalului Judeţean din Botşani au avut noroc că în această perioadă a scăzut numărul pacienţilor cu COVID-19, la acest moment nefiind ocupate toate locurile din Secţia de Terapie Intensivă a spitalului.