FOTO Păsările care au învins sistemul la Botoşani. Cum se zbat de patru ani autorităţile să scape oraşul de invaziile ciorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorile sunt o adevărată pacoste pentru botoşăneni. De patru ani de zile, zeci de mii de ciori invadează municipiul şi transformă străzile şi parcurile într-un uriaş coteţ. Autorităţile nu au găsit nici până astăzi o soluţie eficientă pentru a le alunga.

Parcurile din municipiul Botoşani s-au transformat încă din 2012 într-o adevărată rezervaţie de ciori. An de an zburătoarele, toamna în special îşi fac apariţia şi răpesc botoşănenilor plăcerea plimbărilor de seară. Toate băncile, attât din parcul Mihai Eminescu cât şi din parcurile mai mici sunt pline de excremente de cioară. 

Trotuarele asemenea, iar trecătorii se pot trezii cu surprize din înaltul cerului. Mai mult decăt atât sunt angajaţi din compartimentele de specialitate ale Primăriei care spun că excrementele de cioară sunt corozive si pot dăuna vopselei de pe maşini sau chiar asfaltului de pe alei. 

Zecile de mii de ciori cantonate în parcurile din Botoşani sunt o pacoste şi pentru agricultori dar şi pentru mediul înconjurător. ”Sunt culturi pe care le afectează şi o asemenea invazie poate provoca pagube însemnate. Totodată erau în parcuri, dar în special în parcul Mihai Eminescu, unde sunt copaci seculari, specii frumoase de păsări cântătoare. Ciorile le distrug cuiburile şi le mănâncă ouăle. Ele sunt specia dominantă acolo”, spune Vasile Dabija, şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.  

Că sunt cele mai deştepte păsări o dovedeşte şi faptu că de patru ani de zile îşi fac nestingherite cuiburile, fără ca autorităţile să le poată alungă. Au încercat numeroase metode, dar au dat greş mereu. ”Nu am văzut de când sunt în municipiul Botoşani aşa ceva. Fenomenul este foarte grav”, spunea în urmă cu doi fostul primar al municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă. De atunci şi până acum, lucrurile nu s-au schimbat ciorile şi-au făcut de cap în continuare. 

Actualul viceprimar, Eugen Ţurcanu, are aceleaşi probleme cu ciorile ca şi predecesorul, chiar dacă au fost cumpărate nişte instalaţii, cu ţeavă conectată la o butelie de gaz, care scot zgomote asemănătoare împuşcăturilor. După o zi sau două ciorile s-au învăţat şi cu noua ”jucărie” a edililor.  ”În fiecare toamnă folosim aceste echipamente. Facem tot ce putem. Problema este că se obişnuiesc cu ele şi nu mai au efectul scontat”, spune viceprimarul Eugen Ţurcanu. 

Şefii de la Primărie au apelat şi la pompieri, pentru îndepărtarea cuiburilor din copaci. Cioile, de meserie supravieţuitoare, şi-au cosntruit altele. O metodă eficientă folosită şi pe vremea comunismului era împuşcarea lor. Metoda nu mai pare eficientă având în vedere numărul mare de ciori, costul cartuşelor şi măsurile de securitate care trebuie luate. Până când autorităţile vor găsi o soluţie cu adevărat eficientă, victorioase sunt ciorile, care stăpânesc în fiecare an oraşul, toamna şi iarna.

citiţi şi:

Ciorile au reocupat Bulevardul Castanilor. Angajaţii SGU îndepărtează cuiburile

E ora la care vin ciorile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite