Botoşani: Teama de salmonella umple piaţa de păsări vii
0Vestea că 75% din puii vii procesaţi în Uniunea Europeană ar putea avea salmonella îi sperie pe botoşăneni. Păsările vii crescute în curte sunt la mare căutare în aceste zile pentru că sunt hrănite ecologic. Ţăranii profită de isteria păsărilor contaminate şi au crescut preţurile.
Un raport al Agenţiei Europene de Securitate a Alimentelor arată că două treimi din totalul puilor procesaţi în Uniunea Europeană ar putea fi contaminaţi cu bacteria campilobacter, dar şi cu salmonella. Mai mult, specialiştii europeni au stabilit că jumătate din păsările din România ar putea fi bolnave. Studiul se bazează însă pe probelele adunate acum doi ani.
Botoşăneni suflă acum şi în iaurt. ,, Până se lămureşte situaţia, scoatem din alimentaţie carnea de pui. E mai bine aşa decât să facem Paştele în spital pentru un piept de pui" a spus Niculina Avatavului, pensionar. Alţii sunt convinşi că totul este ,, fabricat". ,, Carnea de pui se vinde cel mai bine pentru că e ieftină spre deosebire de porc sau vită. Unora cred că nu le mergeau afacerile şi s-au gândit să bage spaima în oameni ca la aviară" a spus Dorin Frunzeti, pensionar.
Ţăranii par să fi dat lovitura mai ales că orăşenii au început pregătirile pentru Paşte. Tocmai de aceea nu sunt dispuşi să lase prea mult la preţ,, Au anunţat la televizor că puii din magazin au salmonella. Lumea nu vrea să se îmbolnăvească pentru o găină şi vine la noi că marfa e garantată." a spus Vasile Atodiresei, fermier din localitatea Suliţa.
Autorităţile sanitare şi cele pentru protecţia consumatorilor încearcă să liniştească populaţia. Argumentul ar fi acela că 70% din marfa scoasă la vânzare în magazinele din Botoşani este autohtonă şi a fost supusă verificărilor.
Citiţi mai multe mâine în Adevărul de Seară