Botoşani: Şomerii dau munca pe ajutorul de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii şomeri îşi depun CV-urile la angajatori
Botoşănenii şomeri îşi depun CV-urile la angajatori

La fiecare târg de job-uri care a fost organizat în Botoşani, jumătate din locurile de muncă oferite au rămas neocupate, deşi erau asigurate salarii decente. La Rapsodia Conf, firmă de textile, sunt vacante 300 de locuri de cel puţin şase luni, cu salariul de 700 de lei plus bonuri de masă. Firmele de construcţii găsesc şi mai greu muncitori, iar cei care sunt trimişi cu repartiţii de la AJOFM cer  negaţii de angajare motivând „că nu le convine oferta patronilor“.

„Şomerii nu vor să muncească pentru că le convine să primească bani de la stat şi să stea acasă, cu faţa în sus, la televizor. Peste 80% din cei trimişi la firma mea au cerut negaţie motivând că munca pe şantier e prea grea, că sunt bolnavi ori că nu au cu cine să-şi lase copiii. Este incredibil că oameni buni de muncă, care au 30 de ani şi sunt în putere, stau degeaba, în timp ce persoane mai în vârstă sunt dispuse să muncească şi câte 12 ore pe şantier pentru a câştiga mai mulţi bani“, a declarat Victor Mihalachi, patronul celei mai mari firme de construcţii din judeţ.

„Statul a distrus industria“
El este convins că „dacă statul nu va mai da bani şomerilor, atunci aceştia vor trebui să se apuce de muncă, să nu moară de foame“. Afirmaţiile lui Mihalachi au fost confirmate de un şomer botoşănean, care recunoaşte că nu se omoară cu munca atâta vreme cât ia bani de la stat.

Singura grijă a bărbatului de 37 de ani este să treacă lunar pe la AJOFM pentru a-şi viza carnetul de şomer. „Dacă statul a distrus industria şi noi am rămas pe drumuri, nu are decât să plătească. Eu sunt sudor profesionist şi nu mă pot duce oriunde şi pe oricât să muncesc“, a spus şomerul. 

În Botoşani sunt înregistraţi în prezent 4.403 şomeri în plată plus 5.000 de persoane care primesc ajutoare sociale din partea statului. Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care să prevadă că persoanele care refuză de două ori un loc de muncă, în condiţiile în care beneficiază şi de asistenţa unui consilier de la AJOFM, nu vor mai primi ajutor de şomaj.

Model de şomaj în Suedia
„În primele trei luni şomerul primeşte indemnizaţie, dar trebuie să-şi caute singur de muncă la minim trei firme. Dacă nu-şi găseşte un job este scos din plată şi recalificat. Mai primesc indemnizaţie şase luni, dar redusă cu 50%. Rata şomajului la ei e foarte mică“, a declarat Sorin Şologon, directorul AJOFM Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite