Botoşani: Apa Grup şi Termica au cerut falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Apa Grup (stânga) şi Termica vor veni lichidatorii judiciari pentru a vinde clădiri şi utilaje
La Apa Grup (stânga) şi Termica vor veni lichidatorii judiciari pentru a vinde clădiri şi utilaje

Cele două societăţi urmează să fie preluate de un administrator judiciar. 90% din datorie reprezintă  restanţa către stat.

Soarta celor doi furnizori de utlilităţi stă în pixul magistraţilor Tribunalului Botoşani, care vor decide dacă vor accepta sau nu cererile de deschidere a procedurii de insolvenţă. Termica a fost prima societate  care a solicitat declararea insolvenţei, cererea fiind înregistrată de instanţă marţea trecută. Astăzi a venit rândul şi fostului furnizor de apă să se înscrie la Tribunal pentru declararea insolvenţei. „Nu cred că va dura mult să fie declarată insolvenţa. Lucrurile sunt extrem de clare şi altă soluţie nu există. Apreciez că în cel mult trei săptâmâni, poate o lună, Apa Grup va fi declarată insolventă. Instanţa va trebui să declare un lichidator care să vândă ce mai poate pentru recuperarea datoriilor“, a declarat Maricel Georgescu, fostul director de la Apa Grup. 

Salariu de 5.300 de lei
Din cauza datoriilor de aproape 65 de milioane de lei, Apa Grup a fost abandonată de autorităţi, care au decis să înfiinţeze un nou operator de apă care să pornească activitatea cu zero datorii. Astfel, a luat naştere Nova Apaserv, unitate care va prelua de la Apa Grup doar o sută de angajaţi şi utilajele mai bune.

Apa Grup va rămâne cu câteva spaţii şi utilajele nefuncţionale, acestea urmând a fi vândute de lichidatorii desemnaţi de instanţă. Facturile neîncasate de la populaţie sunt de 20 de milioane de lei. Până la declararea falimentului, Apa Grup va fi condusă de un director numit de AGA, care va avea un salariu lunar de 5.300 de lei.

Au rămas fiarele vechi
Aceeaşi mişcare este pregătită şi de către Termica. Cu o datorie estimată la 100 de milioane de lei, fosta societate de termoficare a rămas cu un morman de fiare vechi  şi  câteva utilaje ruginite. Ca şi în cazul furnizorului de apă, Consiliul Local a decis să înfiinţeze un nou operator, Modern Calor SA.

„Noul operator va prelua tot personalul fostei societăţi de termoficare. Doar angajaţii care se ocupă de cesiuni şi creanţe vor rămâne la Termica“,  a spus Ioan Diaconu, fostul şef al Termica, actual director Modern Calor.

Restanţierii, urmăriţi în instanţă
Botoşănenii care au datorii către foştii operatori nu vor scăpa de plata acestora. Lichidatorii care vor prelua Apa Grup şi Termica vor plăti o firmă de recuperatori care să se ocupe de încasarea facturilor restante şi de urmărirea celor peste 10.000 de procese aflate pe rolul instanţelor, care au ca obiect executarea silită a rău-platnicilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite