Un dosar de trafic de stupefiante stă de 13 ani pe rolul Tribunalului Bistriţa
0Judecătorul nu pot finaliza cazul pentru că inculpatul este un cetăţean grec care a devenit de negăsit. Tribunalul a trimis zeci de adrese la posibilele domicililii ale acestuia din Grecia, Germania şi România, dar plicurile se întorc nedeschise
Cel mai vechi proces de pe rolul Tribunalului Bistrita -Năsăud este o cauză penală înregistrată în 1997. Inculpatul este un cetăţeanul grec, Dimitrios Toutzaris, acuzat de trafic de droguri, care a dispărut din România imediat după ce a fost audiat de procurori. Dosarul său de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud bate pasul pe loc, consumând resursele instituţiei şi timpul judecătorilor. Procesul nu înaintează dar nici nu se poate renunţa la el deoarece în astfel de cazuri, de trafic de droguri, termenul de prescriere este foarte mare, şi ajunge chiar până la 20 de ani, explică judecătorul Cătălin Oprea.
„Dosarul îşi urmează cursul, s-a cerut luna aceasta constituirea unei noi comisii rogatorii. Din păcate, altceva nu se poate face în acest caz. Cazul se prelungeşte atât şi pentru că se poartă corespondenţă internaţională", spune Melinda Mureşan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Căsătorit cu o năsăudeancă
Potrivit rechizitoriului din dosar Dimitrios Toutzaris, un cetăţean grec căsătorit cu o femeie din Năsăud a fost prins la mijlocul anului 1997 de poliţişti cu doi saci cu cânepă indiană în maşină. Acesta ar fi procurat sămânţa de la un alt grec cu care se afla în strânsă legătură. Percheziţia de la domiciliul din Năsăud a grecului a scos la iveală existenţa a câtorva kilograme de canabis.
Procurorii au aflat că plantele au fost cultivate într-o gospodărie din Năsăud de soţia lui Toutzaris, Rodovica Maria şi de un agricultor din zonă, care nu ştiau că ar fi vorba de droguri. Potrivit acelaşi dosar Toutzaris n-a ajuns niciodată să fie audiat de instanţă pentru că, înainte să dispară a trimis certificate medico-legale care precizau că este prea bolnav ca să poată fi audiat de judecători. Soţia grecului, care a fost declarată nevinovată de instanţă a divorţat în regim de urgenţă de inculpat, potrivit unui certificat de divorţ ataşat dosarului.
De la înregistrarea pe rolul instanţei din Bistriţa, în octombrie 1997, dosarul lui Dimitrios Toutzaris s-a tot îngroşat cu citatele trimise la posibilele domicilii ale grecului din Grecia, România sau Germania. Toate plicurile s-au întors însă la dosar nedeschise. Ultimul termen în vechiul dosar s-a consumat în urmă cu două zile, când instanţa a hotărât că procesul este suspendat până o nouă comisie rogatorie sesizează autorităţile din ţara natală a grecului şi încearcă din nou să dea de urma acestuia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului pe rolul instanţei bistriţene mai există şi alte dosare cu vechime. Acestea au fost înregistrate însă după anul 2000 şi sunt cauze comerciale.