Sunteţi trişti când plouă sau e urât afară? De ce este doar un mit meteodependenţa - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi meteodependenţa, adică influenţa vremii asupra dispoziţiei noastre, este luată tot mai în serios de specialişti, unii psihologi spun că aceasta este doar un mit, care este perpetuat din generaţie în generaţie cu ajutorul unor mesaje subliminale.

Influenţa pe care ar avea-o vremea asupra stării noastre de spirit nu doar că a fost studiată, ci a primit şi un nume. Aceasta se numeşte „meteodependenţă”, anotimpurile caracterizate printr-o vreme monorâtă fiind considerate perioade de depresie sezonieră. 

Psihologii spun însă că o persoană fericită îşi menţine starea de spirit indiferent de vreme, iar o persoană deprimată, este aşa chiar dacă afară este soare şi frumos. 

„Este cunocut faptul că depresia care poate conduce la acte de suicid nu ţine cont de anotimp şi că, pentru un depresiv, chiar dacă este soare afară, nu contează. Din contră, poate lua în considerare că oamenii se distrează, merg în concedii, iar el (depresivul) este singur şi neînţeles, neiubit. La fel de bine, o persoană fericită, îndrăgostită, împlinită, iubeşte ploaia sau zilele în care poate sta în casă cu persoana iubită sau adâncită într-o activitate care-i face plăcere”, explică psihologul Daniela Macarie-Dragne. 

Aceasta spune însă că zilele cu multă lumină invită la multe activităţi şi ieşiri din casă, ceea ce poate reduce eventuala stare de tristeţe, pe când zilele de toamnă închisă şi ploioasă obligă persoana să petreacă mai mult timp în interior, energia corpului fiind redusă.

Meteodependenţa este un mit! 

Dependenţa psihică de starea vremii este însă un mit, crede psihologul Daniela Macarie-Dragne. Potrivit acesteia, mitul este „întreţinut” de la o generaţie la alta prin mesaje subliminale.

„Din punctul meu de vedere, este un mit care se perpetuează din generaţie în generaţie, un mesaj subliminal care spune: „Mă disperă că plouă! Sunt trist când vremea e aşa gri”. Să nu uităm că şi în zilele cu temperaturi extrem de ridicate, disconfortul termic este mărit. La urma urmei, vorbim de capacitatea de adaptare a psihicului, emoţionalului şi fizicului la diferenţele de temperatură, la trecerea de la un anotimp la altul. Indiferent de vremea de afară, este nevoie să avem preocupări care influenţează benefic psihicul nostru şi care-i oferă echilibrul necesar în orice perioadă a anului”, completează psihologul. 

Vă mai recomandăm:

De ce este esenţială vacanţa pentru creierul nostru? Legătura dintre concediu şi creşterea apetitului sexual - explicaţiile psihologilor

Cum ne ajută, de fapt, optimismul - lucrurile esenţiale pe care trebuie să le înveţi pentru ca el să funcţioneze

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite