Cine sunt vinovaţii dezastrului de la Bacalaureat în Bistriţa
0Doar 41,92% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să obţină notă de trecere în judeţul Bistriţa-Năsăud. In coada clasamentului se situează Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa, unde singurul candidat promovat a ridicat scorul la 3 procente
Topul celor mai slabe unităţi de învăţământ este deschis de Grupul Şcolar din Telciu cu 8,59 promovabilitate. Urmează Grupul Şcolar Forestier, de unde au fost cei mai mulţi eliminaţi din examen cu 6,84 % promovabilitate. Şi la Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa promovaţii se pot număra pe degete, cu un scor de 6,06 %. Urmează Henri Coandă din Beclean (4,41%) şi Grupul Şcolar din Feldru cu 3, 86 %.
Simona Belea, directorul Grupului Şcolar Agricol din Bistriţa spune că nu se aştepta ca rezultatele să fie atât de slabe. „Din evaluările pe care le-am făcut elevilor înainte de examen nu s-a văzut că vom avea un rezultat atât de slab. Nu am avut anul acesta elevi mai slabi ca în anii trecuţi şi nici mai dezinteresaţi. Cred că este un cumul de cauze care a dus la acest rezultat şi îl vom şti abia după o analiză detaliată a rezultatelor. La Grupul Şcolar Agricol, doar şase elevi au promovat Bacalaureatul, din cei 264 câţi s-au prezentat la examen în prima sesiune.
De cealaltă parte stă Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa la care promovabilitatea a fost de 97,71%, şi unde doar patru dintre elevii de aici nu au promovat examenul. Directorul şcolii, Constantin Rus spune că aceste rezultate sunt o oglindă a efortului depus de elevi, părinţi şi profesori, dar recunoaşte că şi selecţia care s-a făcut la intrarea în liceu are un rol important. „Avem elevi foarte buni şi acest lucru s-a văzut şi anul acesta la examen. Este important şi faptul că părinţii celor care au studiat aici au ştiut să pună preţ pe educaţie. Nu exclud totuşi faptul că selecţia care s-a făcut la admiterea în clasa a IX-a şi-a spus cuvântul, la noi ajungând cei mai buni elevi din municipiu şi chiar din judeţ", a declarat Rus.
În ceea ce priveşte liceele în care rata promovabilităţii a fost foarte mică, Rus spune că au fost mai multe problemele care au dus la această situaţie. „Nu cred că au fost greşelile cuiva care au dus la această situaţie ci pur şi simplu, aceste note sunt oglinda societăţii în care trăim. Cred că sistemul actual de învăţământ ar trebui să ducă la o promovabilitate de 65-70%", a adăugat directorul liceului cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat din judeţ.
Citeşte mâine în Adevărul o analiză completă a motivelor pentru care s-a ajuns la dezastrul din acest an.
Citeste mâine în ediţia locală şi regională din Adevărul despre elevii care au luat 10 la Bacalaureat şi ce spun ei despre examenul din acest an.