EXCLUSIV Medicii care au tratat-o pe Antonia, micuţa care a şocat România după ce a murit în urma unei entorse, au scăpat basma curată. De vină ar fi o bacterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna decembrie a anului 2013, Colegiul Medicilor a terminat ancheta disciplinară în cazul celor cinci medici pe mâna cărora a ajuns Antonia, o fetiţă de doar 5 ani pe care a „omorât-o” o entorsă. Potrivit Colegiului Medicilor, specialiştii care au văzut-o pe fetiţă au procedat corect, cea care a determinat moartea Antoniei fiind o bacterie.

La aproape un an de la moartea Antoniei, o fetiţă de doar cinci ani din Năsăud, care a ajuns la spital cu o entorsă şi s-a stins şase zile mai târziu pe o masă de operaţii de la o clinică clujeană. Colegiul Medicilor a finalizat ancheta disciplinară care-i viza pe cei cinci medici care au văzut-o pe micuţă: directorul spitalului din Năsăud George Adrian, medicii Ovidiu Tiberiu Russu şi Marian Cătălin din Spitalul Orăşenesc Năsăud, precum şi medicii Dumitru Someşan şi Iustinian Ovidiu Gabor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

În data de 8 ianuarie 2013, Antonia Mureşan, o fetiţă de doar 5 ani din Năsăud ajungea la spital cu o entorsă. A fost văzută de mai mulţi medici din Năsăud, dar şi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi chiar i-a fost pus piciorul în gips. 6 zile mai târziu, fetiţa face septicemie, este dusă de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca, unde şi moare pe masa de operaţii.

La acea dată cazul şoca întreaga Românie, atât bistriţenii cât şi părinţii din întreaga ţară punându-şi întrebarea cât de sigure sunt spitalele noastre? Având în vedere faptul că micuţa a ajuns la spital cu o banală entorsă şi a murit la nici o săptămână de la prima vizită la spital toţi au considerat acesta un caz clasic de malpraxis.

Potrivit Colegiului Medicilor, cei cinci medici şi-au făcut treaba corespunzător, de vină pentru complicaţiile care au dus la moartea Antoniei fiind o bacterie. Este vorba despre stafilococul auriu cu care fetiţa era infectată de mai mulţi ani, dovadă stând istoricul medical al acesteia. Potrivit istoricului medical al fetiţei aceasta a avut, de asemenea, mai multe episoade de angină acută, precum şi infecţie de tract urinar cu E. Colli sau anemie, semn că organismul acesteia era destul de fragil.

„Este de presupus că pacienta a avut porta faringian şi/sau nazal de stafilococ şi se poate să fi făcut infecţii repetate cu aceeaşi tulpină, care a devenit rezistentă la ampicilină în urma curelor repetate cu antibiotic. Infecţia urinară cu E. Colli putea de asemenea să fie urmată de portaj de germeni, care reduc semnificativ capacitatea de apărare imună. (...) Un număr mic de cazuri au evoluţie supraacută precum cel al pacientei Mureşan Antonia. Lipsa unei reacţii leucocitare, cum ar fi de aşteptat într-un astfel de caz, poate semnala reacţia imunitară deficitară gazdei şi pareza imunitară indusă de echipamentul de toxine al tulpinei de stafilococ,” explică comisia Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor mai spune că boala este extrem de rară cel puţin la copii şi că simptomatologia de debut este înşelătoare, iar progresia extrem de rapidă. Dacă despre medicii implicaţi în acest caz comisia spune că au procedat corect, nu acelaşi lucru afirmă şi despre comportamentul familiei Antoniei.

„Fetiţa nu a fost urmărită de un acelaşi medic sau de către o echipă medicală, trecând în condiţii ambulatorii pe parcursul celor 6 zile de boală şi 4 zile de urmărire medicală pe la 3 medici plus un kinetoterapeut. Astfel în cele 6 zile de la debutul bolii şi până în ziua internării la Cluj, de fapt ziua decesului, fetiţa a fost examinată de către medici doar în 10 ianuarie şi 11 ianuarie, ceea ce presupune că a dus la întârzierea sesizării agravării progresive a stării bolnavei.  Cu toată severitatea evoluţiei, fetiţa nu a fost internată de către părinţi, deşi ea a fost propusă de către dr. Tiberiu Russu în 11 ianuarie, internarea având loc doar în 14 ianuarie, ziua decesului,” se mai arată în decizia Colegiului Medicilor.

Contactată de Adevărul, familia micuţei Antonia a refuzat să comenteze decizia Colegiului Medicilor, care nici măcar nu le-ar fi fost pusă la dispoziţie. Antonia este în continuare în inima mamei sale Violeta, care chiar şi la un an de la dispariţia sa are pagina de Facebook plină de fotografii cu micuţa. Mai mult, Violeta Mureşan este din nou însărcinată, fetiţa pe care o aşteaptă urmând să se nască în luna aprilie.

Tergiversarea anchetei în cazul Antoniei l-a determinat pe deputatul de Bistriţa-Năsăud Daniel Suciu să îi atragă atenţia ministrului Sănătăţii, printr-o interpelare, cu privire la acest caz.

Vă mai recomandăm:

Erorile medicale care au dus la moartea Antoniei i-au scos pe bistriţeni în stradă

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: de la modernizări şi dotări, la medici cercetaţi pentru luare de mită şi copii care mor înecaţi cu vomă


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite