Bistriţa: Nimic nu înlocuieşte dragostea mamei
0Familiile victimelor tragicului accident de la Herina, de acum un an, suferă în tăcere pierderea celor dragi. Liceenii de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa au dus jucării, haine şi bani la una dintre aceste familii
Vieţile a patru tineri din comunele Matei şi Lechinţa au fost curmate anul trecut, într-un dramatic accident de la Herina. Aceştia se întorceau de la muncă şi nu au mai ajuns acasă. Nenorocirea de la Herina este una dintre cele mai nefaste accidente care au avut loc în Bistriţa-Năsăud. Atunci au murit patru tineri şi au fost rănite 14 persoane. De câteva zile, Dana Găncean, o profesoară de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" din Bistriţa, a reuşit să adune jucării, haine şi bani pentru trei fete din Corvineşti, a căror mamă a murit în tragicul accident. Darurile au ajuns la Emil Naş, rămas văduv din aprilie 2009, după ce tânăra sa soţie, de numai 26 de ani, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină, în timp ce se întorcea de la muncă. „Am bunici în satul Corvineşti din comuna Matei. Anul trecut, de Ziua Morţilor, am văzut cele trei fetiţe, Maria de 6 ani, Mihaela de 5 ani, respectiv Irina de 3 ani. Prezenţa la mormântul mamei lor m-a impresionat. Atunci mi-am zis că trebuie să le ajut cumva. Am vorbit cu liceenii din clasele de economic de la şcoală şi am organizat o campanie de 1 Iunie. Cum a fost grevă în acea perioadă, am amânat vizita la familia Naş pentru sâmbăta trecută", explică profesoara.
Ea spune că ursuleţii de pluş şi păpuşile adunate de elevii şi dascălii de la şcoală le-au făcut ziua mai frumoase celor trei fetiţe. „Nu pot descrie în cuvinte senzaţia pe care am avut-o când fetele mi-au mulţumit pentru jucăriile pe care le-am donat. Oricum, toate jucăriile din lume nu compensează lipsa mamei", adaugă dăscăliţa.
Familii resemnate
Tatăl fetelor, în vârstă de 34 de ani, spune că a rămas suprins de gestul liceenilor din Bistriţa. Vecinii îl mai ajută cu una-alta şi că, deşi nu îi este deloc uşor, îşi creşte singur fiicele cu ajutorul părinţilor lui.„Am animale în gospodărie şi mai lucrez cu ziua. Mă descurc", explică Emil Naş. Fiica lui cea mai mare, Maria, va împlini 6 ani în septembrie anul acesta. „Când se supără, fetiţa spune că vrea la mama ei", povesteşte asistentul social de la Primăria Matei, Erika Csete, care vizitează periodic această familie. În comuna Matei îşi duc traiul şi bătrânii Ioan şi Dorina Vârtic care îşi cresc nepotul de numai 3 ani, Mario Beniamin, rămas orfan după ce mama lui, Lavinia Vârtic, de 19 ani, şi-a pierdut viaţa în acelaşi dramatic accident. „Mario nu ştie unde e mama lui. Nu realizează ce s-a întâmplat, ştie doar că mama lui e la muncă să facă bani. Asta îi spun bunicii", mărturiseşte aceeaşi asistentă socială.
Patru vieţi au fost curmate în urma nenorocirii de anul trecut. Părinţii lui Daniel Rostaş, tânărul decedat la vârsta de 25 ani, s-au resemnat, dar supărarea le-a rămas întipărită pe faţă. „Sunt vecinii mei. Sunt foarte trişti. E dureros să-şi pierzi fiul în floarea vârstei", povesteşte primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian.
Familiile celor patru tineri şi 14 răniţi în urma tragicului accident de la Herina merg înainte, deşi suferinţa încă se citeşte pe chipurile lor. Oamenii locuiesc în două comune din Bistriţa-Năsăud, Matei şi Lechinţa.
Bani, zahăr şi făină de la primării
Zahărul şi făina de la UE rămase nedistribuite în comuna Matei au fost donate familiilor Naş şi Vârtic. „În plus, în decembrie 2009, Consiliul Local le-a dat ajutoare de urgenţă. Familia Naş a primit 1.500 de lei, iar cealaltă, 500 de lei. Îi ajutăm cum putem", afirmă primarul comunei Matei, Vasile Encian.
Tragicul accident s-a produs în aprilie 2009, între localităţile Galaţii Bistriţei şi Herina pe DN 15 A. S-a soldat cu moartea a 4 tineri şi rănirea a 14 persoane. Victimele erau muncitori la Italtextil Sărata şi se întorceau cu microbuzul acasă de la muncă. Impactul a fost destul de violent şi doi ocupanţi ai microbuzului - o tânără de 19 ani, Lavinia Vârtic şi Daniel Rostaş, de 25 de ani - au murit pe loc. Alte două pasagere, Ildi Rigo, 31 de ani, şi Adriana Naş, de 26 de ani, au murit mai târziu la Spitalul Judeţean. Potrivit poliţiştilor, şoferul microbuzului, Ioan Rus, de 20 de ani, a pierdut controlul maşinii din pricina oboselii.