Bistriţa: Lucian Dobârtă, caricaturistul care s-a reinventat
0S-a lansat în urmă cu mai multe decenii la Mărul de Aur. După o absenţă de 20 de ani din expoziţii şi festivaluri de gen, LuciDo, cum mai este cunoscut artistul, a revenit în forţă. Anul acesta a câştigat un premiu în Coreea.
LuciDO, numele sub care este cunoscut în lumea graficienilor artistul Lucian Dobârtă, a dispărut pur şi simplu din lumea artelor vreme de două decenii. Apoi în 2007 a revenit la fel de brusc cum a plecat la acelaşi festivalul care l-a lansat, „Mărul de Aur". A câştigat premii după premii în ţară, iar în urmă cu câteva luni publicul online al unui festival de gen tocmai din Seul i-a dat premiul 1. „A fost foarte greu, mai ales că dintre cei 77 de participanţi, majoritatea erau coreeni, iar printre cei câţiva străini doar cinci eram europeni. I-am bătut pe coreeni la ei acasă", spune râzând. Dincolo de relaxare recunoaşte că a fost complicat să reuşească într-un spaţiu asiatic cu o gândire cu totul diferită şi care este captivat de gadjet-uri şi benzi desenate. N-a avut bani ca să-şi suporte deplasarea, gazdele sponsorizau o cazare sumară şi cam atât, dar a primit bani de la coreeni: „cam 500 de euro cu totul, pentru că mi-au tras şi impozitul de vreo 30%. Oricum mi-ar fi trebuit vreo trei premii ca să mă pot duce acolo", povesteşte artistul. Povestea cu coreenii, dincolo de experienţă, bani şi un trofeu de sticlă, greu de un kilogram şi ceva, a mai însemnat însă ceva: gustul solidarităţii: „prietenii mei s-au mobilizat pentru mine. În total am avut cam peste 6500 de voturi", spune Dobârtă. Despre absenţa din viaţa artistică, pierdut undeva între convenţii casnice şi purtat de plase cu cumpărături graficianul nu vrea să povestească „Am fost timp de 20 de ani grafician-designer la o firmă din zona industrială. ", este tot ceea ce vrea să spună. Iar de lucrat grafică artistică a lucrat, însă pentru sertar. Iar înainte de după momentul Seul a mai venit o confirmare: în Adjerbadjian, anul trecut cu premiul secund la Black Kat, iar luna aceasta o expoziţie de autor şi marele premiu la Mărul de Aur, festivalul care i-a marcat destinul artistic. Cu Mărul de Aur, care a ieşit în variantă de criză anul acesta, artistul are planuri speciale: îşi doreşte o relansare a Festivalului şi se va implica în acest proiect cu tot ce poate. „Odată era unul dintre cele mai importante manifestări din ţară. Trebuie să-şi recapete statutul", este convins artistul.
Şcoală de caricatură pentru preşcolari
După revenirea în lumea artistică LuciDO a învăţat să se managerieze singur pentru că vremurile în care aştepţi să te găsească cineva s-au dus. „trebuie acum să ieşi pe piaţă, să te prezinţi, dincolo de rezultatele care vin. Să stai să aştepţi este pierdere de vreme", spune artistul, care a devenit o prezenţă foarte activă pe diferitele platforme de gen de pe internet. Iar printre planurile de viitor pe lângă expoziţii şi concursuri artistul vrea să deschidă o şcoală de caricatură pentru piticii talentaţi, . „aş vrea să o numesc Academia Mărului de Aur şi să mă ocup de copiii preşcolari, pasionaţi de desen, care creează o lume pe hârtie", explică Dobârtă. Vârsta foarte mică departe de a fi un impediment, este un avantaj: „Şi eu desenez de când mă ştiu. Cred că aveam doi ani când desenam printre punctele trasate de tată. Chiar dacă avea preocupări artistice, tata ar fi vrut să mă fac contabil ca şi el, că este meserie de viitor", îşi aminteşte amuzat artistul.
Profil
Născut: 29 ianuarie 1959 Teiuş,
Studii: Liceul de Artă, Târgu-Mureş, 1978
Familie, divorţat, o fată
Ce-i place: tot ce nu deranjează, imaginile care spun ceva. Se declară colecţionar de imagini şi spune că are milioane de imagini din toată lumea, de la opere de artă la fotografiişi fotografii de presă Îi place muzica şi lucrează ajutat de un fond muzical, care îl ajută să se concentreze.
Ce nu-i place: detestă trădarea, ipocrizia şi minciuna, ca teme generale. Apoi nu-i place frigul, deşi s-a născut iarna. Este fascinat însă de imaginile hibernale, cu condiţia să fie vizualizate de la căldură. „Dacă ar fi însă să emigrez undeva, între Africa de Sud şi Egipt sau Alaska cred că aş alege totuşi ultima variantă".
Întrebare şi răspuns:
Sunteţi caricaturist sau grafician, pentru că văd că evitaţi să vă încadraţi unui gen anume atunci când vorbiţi de lucrările dumneavoastră?
Desenez grafică ce poartă mesaj. Lucrările mele sunt mai mult decât caricatură şi mai puţin decât fotografie, sunt un fel de experiment vizual. Sunt un mod de viaţă şi un crez.