Sfaturi utile pentru evitarea pagubelor în timpul furtunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafalele de vânt pot provoca daune materiale FOTO: Adevărul
Rafalele de vânt pot provoca daune materiale FOTO: Adevărul

În timpul furtunilor sau a rafalelor de vânt, băimărenii sunt sfătuiţi să respecte câteva reguli utile pentru evitarea oricăror pagube. Doar în acest an, furtunile au provocat pagube majore în mai multe zone ale Băii Mari.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afara locuinţelor, este necesar să se evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. 

Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor,panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. 

Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt, grindină sau precipitaţii.   Nu se recomandă parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe care, datorită precipitaţiilor torenţiale, pot fi colmatate de aluviuni şi deşeuri de material lemnos şi care pot obtura cursul de apă. Turiştii care tranzitează zone de risc li se atrage atenţia să nu campeze în apropierea cursurilor de apă, mai ales cele din zonele care favorizează formarea de torenţi sau şuvoaie.

Citeşte şi:

Pagube semnificative în Maramureş în urma inundaţiilor. Zeci de kilometri de drum afectat şi mai multe gospodării inundate

Ploile torenţiale au afectat municipiul Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite