Mii de reclamaţii din cauza problemelor la canalizare
0Nu mai puţin de 2.253 de reclamaţii telefonice privind funcţionarea reţelelor de canalizare din municipiul Baia Mare au fost făcute în 2013. Majoritatea problemelor au apărut din cauza înfundării canalizărilor cu obiecte aruncate în mod eronat. Lucrurile care pun adesea probleme celor de la Vital sunt şerveţelele umede, discuri demachiante, beţişoare de urechi, scutece sau alte produse de igienă personală.
În ultimele luni, SC Vital SA s-a confruntat cu o avalanşă de reclamaţii privind înfundarea reţelei de canalizare din Baia Mare. Principalul motiv al acestor obturări îl reprezintă deversarea în conducte a unor materiale, substanţe sau corpuri solide care crează o serie de dificultăţi în exploatare. Echipele societăţii întâmpină greutăţi la decolmatarea reţelelor datorită blocării acestora cu diferite materiale cum ar fi: şerveţele umede, discuri demachiante, beţişoare de urechi, scutece şi alte produse de igienă personală. Resturile alimentare, obiectele casnice mărunte, materialele plastice (în special pungi) precum şi articolele de îmbrăcăminte (de la lenjerie intimă, ciorapi la maiouri şi tricouri) sunt doar câteva din lucrurile care se scot aproape zilnic din reţelele înfundate. Toate acestea ajung în sistemul public, din reţelele de canalizare interioare (chiuvete, scurgeri toalete, scurgeri vană/duş). Formarea de adevărate dopuri este favorizată atât de structura conductelor de canalizare (majoritatea sunt din tuburi de beton) cât şi de reducerea consumului de apă industrial şi menajer.
Pentru desfundarea şi spălarea conductelor de transport a apelor uzate, societatea are mari bătăi de cap. În plus, acest lucru devine o problemă chiar pentru cei care aruncă deşeurile sau pentru vecinii acestora. De multe ori conductele se înfundă şi apele menajere uzate ajung în locuinţele oamenilor sau în beciuri, cauzând disconfort olfactiv şi vizual, dar şi însemnate pagube materiale. Mai mult, în condiţii de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea şi transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului.
Potrivit normelor în vigoare este interzisă aruncarea în canalizare a produselor menţionate mai sus, lucru specificat de altfel şi pe etichetele acestora. De asemenea, este interzisă deversarea în sistemul de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate şi a produselor inflamabile, a grăsimilor, a oricăror corpuri solide, sau orice materie în suspensie a căror cantitate, mărime şi natură provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală afectând astfel buna funcţionare a reţelei de canalizare. Substanţele toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare a reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare nu vor fi nici ele deversate în reţea. Atenţie sporită trebuie să aibă părinţii şi la obiectele pe care copiii le scapă accidental în vasele de toaletă (jucării, periuţe de dinţi, pieptene, etc). Acestea trebuie imediat recuperate şi aruncate la coşul de gunoi şi nu lăsate pentru a ajunge în canalizare.