Mănăstirea Rohia, locul în care mii de credincioşi sărbătoresc anual Sărbătorile Pascale
0Maramureşul este unul din judeţele cunoscute pe plan naţional pentru mănăstirile sale, dar şi pentru bisericile monument UNESCO. În fiecare an zeci de mii de turişti îşi aleg ca destinaţie judeţul din nordul ţării. Cea mai recunoscută mănăstire este de departe „Sfânta Ana“ din Rohia, casa de suflet a lui Nicolae Steinhard, dar şi a prelaţilor Episcopiei Ortodoxe Maramureş.
Ca în fiecare an, cei de la Rohia se aşteaptă ca un număr mare de credincioşi să participe la slujba de Înviere şi de aceea se pregătesc intens încă de pe acum. Pelerinii care îşi doresc să petreacă în incinta mănăstirii această sărbătoare au la dispoziţie 50 de paturi în casele de odihnă, doar că acestea se acordă de obicei familiilor apropiate de biserică, sau invitaţilor. Cei care vor locui aici vor avea parte de trei mese în fiecare zi şi de cazare gratuită, însă credincioşii pot apela de asemenea şi la pensiunile din sat.
În Rohia există aproximativ 15 pensiuni, iar tariful practicat diferă în funcţie de pretenţile fiecăruia. În general pentru o noapte petrecută în această zonă se va achită între 80 şi 110 lei, bani care includ un mic dejun şi cina. Grupurile organizate beneficiază de reduceri, în funcţie de câte zile vor să petreacă în Maramureş şi de numărul de persoane. Mai mult, reprezentanţii pensiunilor asigură şi participarea la slujbele Mănăstirii Rohia, dar pregătesc şi câteva programe artistice pentru musafiri.
Justinian, monahul care l-a ocrotit pe Steinhardt şi omul care nu cunoaşte ura