FOTO Iezer, povestea lacului care are forma României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul glaciar Iezer, din Munţii Rodnei, se întinde sub forma hărţii ţării noastre la poalele Vârfului Pietrosu (Maramureş). În timpul verii, zeci de turişti vin zilnic aici, atraşi de forma acestuia .

Iezerul este un lac glaciar, de forma hărţii României, aflat în Munţii Rodnei, sub Vârful Pietrosul Mare (2.303 metri), la o altitudine de 1.825 de metri. Are suprafaţa de 3.450 de metri pătraţi, adâncimea maximă de 2,5 metri şi lungimea de 84 de metri. În imediata apropiere a lacului se află staţia meteo „Pietrosul“.

ZONĂ INCLUSĂ ÎN REZERVAŢIILE UNESCO

Biologul maramureşean Claudiu Iuşan spune că, din punct de vedere ştiinţific, zona căldării glaciare (n.r. – formă de relief adâncită în amfiteatru, reprezentând nucleul ei de formare şi treapta cea mai înaltă a unei văi glaciare) Iezer face parte din Rezervaţia „Pietrosul Mare“. Aceasta adăposteşte o diversitate biologică greu de egalat în România, motiv pentru care zona a fost inclusă în reţeaua de arii protejate din 1932.

„Ulterior, a fost încorporată în reţeaua Rezervaţiilor Biosferei UNESCO. În această zonă se găsesc peste 300 de specii de plante, dintre care multe relicte (n.r. – specie de plante care s-au menţinut până astăzi dintr-o floră dispărută) glaciare, endemite (n.r. – răspândite pe un teritoriu limitat) locale şi carpatice, opaiţul Munţilor Rodnei, căldăruşa carpatică, genţiana punctată“, explică Claudiu Iuşan. Cei mai norocoşi dintre vizitatori vor putea zări marmota, capra neagră sau acvila de munte, fauna de aici fiind completată şi de urs, lup, râs, cocoş de munte, mistreţ sau cerb.

Cei care doresc să ajungă la Lacul Iezer au de parcurs circa nouă kilometri, dintre care patru se pot face cu maşina, iar restul, pe jos. Mai norocoşi sunt cei care au o maşină de teren şi astfel pot parcurge tot drumul fără probleme. Rezervaţia „Pietrosul Mare“, aflată în vecinătatea oraşului Borşa, este cea mai mare rezervaţie naturală complexă (geomorfologică, floristică şi faunistică) din nordul ţării. În rezervaţie se pot admira circuri glaciare (Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare şi Zănoaga Micăşi lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhăescu I, II, III şi IV).

CAZARE LA SCHITUL PIETROASA

Din datele oferite de Salvamont Maramureş, în perioada verii, Lacul Iezer este vizitat zilnic de 30 sau 40 de persoane, iar în zilele de week-end numărul lor ajunge şi la 60 sau 70. La Cascada Cailor numărul de vizitatori este de 150 zilnic. Cei care ajung în Borşşi vor să urce la Lacul Iezer au de unde alege atunci când vine vorba despre cazare. Chiar la poalele Pietrosului Rodnei se află Schitul Pietroasa, care are camere de închiriat pentru cei care sunt interesaţi. Sunt însă destule pensiuni în zonă, preţurile fiind accesibile. 

Patru puncte turistice montane

Biologul Claudiu Iuşan spune că în zona localităţii maramureşene Borşa există patru puncte turistice: Cascada Cailor, Vârful Toroioaga – căutat de turiştii din Europa Centrală, mai ales de cei din Polonia şi Cehia –, Vârful Pietrosu şi Lacul Iezer. 

„Am refăcut toate marcajele potecilor turistice împreună cu cei de la Salvamont şi cu voluntarii de la şcolile din Borşa. Am început proiectul de reconstrucţie a fostei cabane turistice din Puzdre, aşa cum era ea pe vremuri, din lemn, cu draniţă, şi o vom repune în circuitul turistic cât de curând“, explică Iuşan. 

De asemenea, există puncte de Salvamont fixe în toate cele patru obiective, inclusiv sâmbătă şi duminică, pentru a putea interveni la cazurile de urgenţă, dar şi pentru a da informaţii turiştilor. „Recent s-a lansat harta turistică a Munţilor Rodnei, care se distribuie gratuit tuturor celor interesaţi. Se va găsi contra cost şi la chioşcurile non-stop din centrul oraşului, dar şi la toate unităţile de cazare din oraş“, declară Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa. 

Timiş a adăugat că se duc discuţii intense cu reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei pentru amenajarea drumului de acces până la Lacul Iezer. Planurile includ şi realizarea unei telecabine care să preia turiştii de la Mănăstirea Pietroasa, aflată la poalele Pietrosului Rodnei. „Noi dorim să reabilităm drumul până la staţia meteo de la Iezer, şi de acolo să se meargă pe jos. Telecabina pe care o avem în plan ar duce turiştii până la lac“, subliniază primarul din Borşa.

Vă mai recomandăm: 

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

 

 

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite