FOTO Alexiu Pocol, învăţătorul ajuns peste noapte proprietar de mine de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Baia Mare are poveştile lui. Unele cunoscute, altele mai puţin cunoscute, dar toate fascinează pe cel care iubeşte istoria acestor locuri.

Un personaj care fascinează şi acum este Alexiu Pocol, un personaj în jurul căruia s-au născut numeroase legende, un învăţător care s-a îmbogăţit peste noapte în urma unei căsătorii, devenind proprietar de mine de aur pe Valea Borcutului.

Un om care a fost bine văzut în înalta societate a României interbelice, fiind prieten foarte bun, printre alţii, cu celebrul istoric Nicolae Iorga, care a şi trecut pragul castelului. 

Orice poveste are un început

Alexiu Pocol s-a născut în localitatea Lozna din judeţul Sălaj. A fost învăţător până când o căsătorie avea să îi schimbe viaţa. Dintr-un simplu învăţător a ajuns peste noapte un proprietar de mine de aur. 

“Legenda spune că Alexiu Pocol, dintr-un învăţător, ar fi devenit peste noapte un proprietar de mine foarte bogat. Adevărul era că într-adevăr a fost învăţător şi un contemporan de-al lui consemnează că, fiind învăţător pe Valea Borcutului, se afla într-o relaţie de dragoste cu fiica acestui miner care avea gurile de mină. 

Din păcate, minerul respectiv a decedat la o vârstă destul de tânără şi văduva a rămas cu minele şi cu muncitorii. Văzând Pocol că din minele respective se scoate aur el a părăsit-o pe fiica minerului şi a intrat într-o relaţie cu mama acesteia, luând-o în cele din urmă de soţie. 

Acel contemporan, care ulterior a devenit un mare director de mine din zona Maramureşului, consemnează faptul că fiica respectivă, dezamăgită, se retrage din viaţa societăţii şi merge în Satu Mare, la o mănăstire, devenind chiar stareţă”, a declarat, pentru adevarul, Robert Tokolyi, care a şi scris o carte despre viaţa acestui om care putea deveni personaj de film.  

El a adăugat că după îmbogăţire există mai multe legende, conform cărora, oarecum încurajat de descoperirile sale, Pocol a încercat să epateze prin bogăţia sa.

Camera plină cu monezi de aur

Oricine de pe Valea Borcutului îţi poate spune că Alexiu Pocola r fi avut o cameră plină cu monezi de aur. Sunt simple legend locale care însă atrag ca un magnet curioşii.

“Şi atunci, zic legendele, el a încercat să îşi pardosească una dintre camere cu monede de aur. Aici există nişte necorcordanţe, în sensul că unii spun că, aflând de această idée, împăratul Franz Joseph i-ar fi spus foarte clar să nu facă acest lucru, pentru că, călcând pe monede, ar fi adus atingere stemei şi imaginii împăratului. 

Altă legendă spune că împăratul şi-ar fi dat acordul, dar i-a poruncit să şi le pună pe cant, astfel încât să nu calce pe stemă şi pe chipul său”, a adăugat Tokolyi.

Legenda gropilor astupate cu fân

În jurul lui Alexiu Pocol s-au născut numeroase legend. Una dintre ele este cea referitoare la astuparea gropilor din drum cu fân, legendă despre care vorbeşte în cartea sa şi Robert Tokolyi.

O altă legendă spune că, după îmbogăţire, înainte de a pleca de acasă de la castelul din Valea Borcutului pentru a veni în Baia Mare trimitea înainte o căruţă cu fân, care aşeza fân în toate gropile din drum pentru ca trăsura cu cei patru armăsari de rasă albi să nu aibă de suferit când trecea Domnul Pocol.

Avem apoi o legendă care are o bază reală. El este cel care a dăruit aur familiei regale a României pentru făurirea coroanei Reginei Maria. La Baia Mare există consemnat acest lucru în câteva articole din presa locală din perioada interbelică, nu se menţionează neapărat momentul respective, dar se adduce aminte de aşa ceva. 

Există dovada, eu am identificat-o la Cluj, dar după ce am tipărit cartea mea şi urmează să scriu despre acest lucru. Este vorba despre un interviu pe care el l-a dat pe vremea când trăia şi în care spune cum s-a derulat momentul”, a mai menţionat Tokolyi.

Alexiu Pokol, între legendă şi adevăr

Deşi se spune că Alexiu Pokol a murit sărac, dovezile vremii arată altceva. Criza economică din anii 30 a trecut peste el, însă nu a murit sărac, aşa cum lumea vorbeşte.  

“Pocol a fost un personaj atipic, într-adevăr îmbogăţit peste noapte, dar nu a fost o persoană care să fie orbită de bogăţia lui. Din tot ce am cercetat, am conchis că era o persoană darnică, se implica în dezvoltarea şcolilor, a bisericilor, a ctitorit o biserică ş.a.m.d. Alexiu Pocol era prieten foarte bun cu Iorga, cu Tache Ionescu, care devine prim-ministru la un moment dat şi deputat de Baia Mare, cu prinţi şi prinţese etc”, a concluzionat Tokolyi.

Castelul Pokol, aproape de prăbuşire

Cândva un castel foarte bine întreţinut, unde a păşit chiar şi istoricul Nicolae Iorga, fosta reşedinţă a familiei Pokol a ajuns acum o ruină. După Revoluţie clădirea a fost folosită de către Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Maramureş, în castel locuind copiii instituţionalizaţi din întreg judeţul Maramureş. În acest moment castelul se află în proprietatea Consiliului Judeţean Maramureş, care are planuri pentru el doar pe hârtie.

Clădirea este în proprietatea Consiliului Judeţean Maramureş, ca urmare prin Portofoliul de proiecte ale instituţiei se află şi intenţia de a oferi o destinaţie utilă, prin reabilitarea acesteia. 

Prin reabilitare, s-ar gândi crearea unui centru pentru persoanele vârstnice rămase singure. Valoarea proiectului este estimativă şi este coroborată cu cea a reabilitării Policlinicii nr. 2 din Baia Mare. Reabilitarea celor două ar costa 15 milioane euro. 

În funcţie de cum vor arăta liniile de finanţare viitoare, se va demara realizarea documentaţiilor-suport pentru accesarea finanţării a declarat Dana Gagniuc, purtător de cuvânt al CJ Maramureş.  

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite