Durere transformată în altruism. Doi părinţi care şi-au pierdut unicul copil adună fonduri pentru a salva alţi copii

Durere transformată în altruism. Doi părinţi care şi-au pierdut unicul copil adună fonduri pentru a salva alţi copii

Cristina şi Vasile Vlaşin, în urmă cu un an   Sursa Foto: Facebook/Vasile Vlasin

Spitalul Judeţean din Baia Mare ar putea fi dotat în curând cu un video-bronhoscop în valoare de 30.000 de euro. Aparatul urmează a fi achiziţionat din banii adunaţi în urma unei campanii de strângere de fonduri, demarată de doi părinţi ce trec printr-o adevărată tragedie. Cei doi şi-au pierdut copilul de numai doi ani şi jumătate după ce s-a înecat cu mâncare. Un astfel de aparat ar fi putut fi de ajutor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi părinţi trec printr-o adevărată dramă după ce băieţelul lor, de numai doi ani şi jumătate, s-a stins în urma unui stupid accident. Copilul s-a înecat cu mâncare şi nu a mai putut fi salvat. Durerea fără margini a celor doi părinţi i-a determinat să lupte pentru a veni în ajutorul altor copii care ar putea ajunge în situaţia lui Luca, fiul pe care l-au pierdut şi au făcut un gest absolut incredibil. Ei s-au mobilizat şi au demarat o campanie de strangere de fonduri pentru achiziţionarea unui video-bronhoscop ce va fi donat Spitalului Judeţean din Baia Mare. Dispozitivul ar putea să deblocheze căile respiratorii persoanelor înecate cu alimente.

Micuţul Luca s-a stins din viaţă în 11 noiembrie, după ce a fost în comă timp de 49 de zile. Părinţii lui au încercat aproape două luni orice soluţie pentru a-şi salva fiul, iar medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca să-l salveze. Copilul a decedat, în cele din urmă, dar părinţii, Cristina şi Vasile Vlaşin, s-au gândit tot timpul că ar fi putut exista o speranţă cu jutorul unui video-bronhoscop, care să-l ajute pe micuţ la eliberarea căilor respiratorii, după ce a inhalat alimente.

Încă din ziua în care s-a stins, părinţii lui au făcut un gest incredibil. Au cerut participanţilor la înmormântare să nu aducă coroane, ci să doneze banii pe care i-ar fi dat pe flori, pentru dotarea spitalului cu un aparat ce ar fi putut salva viaţa copilului lor.  ”Atât ne-a ma rămas să facem în amintirea lui Luca. Să încercăm să ajutăm alţi copii să aibă o şansă în plus”, spunea Cristina Vlaşin, mama micuţului Luca, citată de Antena 1.  


Cristina şi Vasile Vlaşin sunt împietriţi de durere   Sursa foto: Captură Antena 1

Încă de la bun început, demersului lor s-a alăturat Fundaţia HHC, care a deschis un cont unde au început să se adune donaţiile. Au urmat concerte caritabile, spectacole, însă după mai bine de o lună de zile, abia se adunaseră un sfert din suma necesară. Preţul unui astfel de aparat este de 30.000 de euro.

Luna decembrie a venit cu mai multe donaţii din partea mai multor oameni de afaceri din Baia Mare, care au anunţat că se alătură campaniei celor doi părinţi. De asemenea, la grădiniţa Genesis, acolo unde micuţul era înscris, a fost organizată în decembrie o serbare, unde participanţii au putut dona sume pentru realizarea acestui scop.

După o pauză de câteva zile, chiar la finalul anului, Vasile Vlaşin a anunţat pe reţeaua de socializare, acolo unde ne-a ţinut permanent la curent cu mersul campaniei, că se apropie de atingerea scopului pe are şi l-au propus, arătând că s-au adunat în cont până în prezent aproximativ 75.000 de lei. ”Săptămâna trecută am fost la Buşag (la o firmă, n.r.) să cumpăr o piesă pentru maşina tatălui meu. Răzvan Roman, directorul firmei, mi-a spus că şi ei doresc să doneze din partea de 20% din impozitul pe profit. Zis şi facut. Azi au fost viraţi banii - câteva mii de lei. Multumim mult!”, a scris acesta pe Facebook, mulţumind, în continaure mai multor firme care au donat sume substanţiale. ”Pe baza de contract de sponsorizare cu HHC Romania, orice firmă poate să doneze 20% din impozitul pe care trebuie să îl plătească statului român. În fapt, nu e nici un efort sau cheltuială pentru o firmă să facă o donaţie, în limita prevăzută de lege. Aveţi firmă sau lucraţi la o firmă care a făcut profit anul acesta? Veniti alături de noi !” , mai scrie Vasile Vlaşin. El a mai arătat că în prima săptămână din ianuarie 2016 ar putea fi comandate echipamentele medicale.

De asemenea, ei au mai spus la Antena 1 că următorul pas va fi să continue strângerea de foduri pentru dotarea Ambulanţei cu un asemena aparat, dar se gândesc şi la cursuri pentru părinţi, pentru a fi în măsură să acorde primul ajutor copiilor în cazul în care inhalează alimente.  

Banii adunaţi încă nu sunt suficienţi, astfel că cei care doresc să facă donaţii în continuare, o pot face în contul următor:

BRD : RO40 BRDE 250 SV 3678 4292 500 Titular cont: HHC Romania.

De asemenea, donatii pot fi facute si online, pe www.sprijina.ro.

În Bucureşti, au fost deschise trei urne, unde cei care doresc sa dea o mână de ajutor pot dona în incinta Rawyal de la Mall Vitan, AFI Cotroceni şi de pe strada Ardeleni, nr. 24.

Mai puteţi citi:

Cele mai importante festivaluri din Maramureş: toate evenimentele care atrag turişti din ţară şi de peste hotare

citeste totul despre: