Dilema de sezon a gospodinelor: cumpărăm zacusca sau o facem în casă. Cât ne costă fiecare dintre variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul murăturilor este în toi, iar gospodinele se grăbesc să cumpere cele necesare pentru iarnă până nu cresc preţurile din nou, spre finalul sezonului. Cu toate că preţul este mai mic la magazin, băimărencele preferă în continuare să pună murături şi să facă zacusca aşa cum făceau şi bunicile noastre.

O simplă raită prin supermarket ne poate convinge că obiceiul de a pune murături şi zacuscă pentru iarnă poate să dispară. La preţuri de numai câţiva lei putem cumpăra orice murături ori conserve. Preţul este rezonabil, sunt gustoase, iar efortul constă doar în a ne deplasa până la magazin. Totuşi, gospodinele din Maramureş preferă mai degrabă să le pună singure pe iarnă, decât să le cumpere de la magazin. Şi asta nu neapărat dintr-un calcul financiar, după cum arată chiar unele dintre ele.

”Ne place, iar cea de la magazin... nu e acelaşi lucru. Mai cumpăr şi de acolo, dar când nu mai avem făcută în casă. Totuşi, gustul e altfel. Aşa ne-am obişnuit, ca în fiecare an să punem câteva borcane de zacuscă. Anul ăsta am pus deja de ciuperci, dar mai urmează de vinete şi de fasole”, spune Florica Mureşan, o tânără doamnă băimăreancă. ”Ne-am obişnuit cu gustul acesta şi nu mai contează dacă ieşim sau nu mai ieftin decât cumpărând-o de-a gata din magazin”, intervine o altă doamnă, gata să cumpere câteva kilograme de ardei.

Alte gospodine invocă siguranţa produsului. ”Pun zacuscă ori de câte ori pot. Merită, nu merită, iarna o iei din cămară şi gata. Ai o gustare. Nu ştiu dacă e mai rentabil şi nici nu cred că e mai bună, dar e făcută de casă şi ştii ce ai pus în ea. Ştii cum e la gust, nu ai surprize”, spune o altă doamnă mai în vârstă. ”Ştiţi cum e: acasă ştii ce ai pus în ea, dar acolo, nu ştii cine ce a pus”, intervine o comerciantă, încercând să mai convingă clientele de calitatea produselor ei. 

La un calcul simplu, însă, se poate constata cu uşurinţă că preţul unui borcan de zacuscă luat din magazin e mai mic decât al unuia făcut în casă. Asta pentru că preţul unui kilogram de ardei kapia se vinde cu patru lei, iar gogoşarii chiar cu cinci lei, unul de ceapă cu doi lei, un kilogram de vinete se vinde cu 1,8 lei, iar roşiile, cu doi lei. Pentru o porţie de zacuscă pentru care folosim aproximativ câte cinci kilograme din produse, la care mai adăugăm o jumătate de litru de ulei, costul ajunge la aproximativ 50 de lei, asta fără să luăm în calcul că avem nevoie şi de borcane, care costă 1-2 lei/bucată. Prin urmare costul pentru un borcan de zacuscă ajunge la peste şase lei, în timp ce la supermarket, preţul este în jur de patru lei. Dar gospodinele spun că merită. Şi asta fără să mai contabilizeze efortul lor sau consumul de energie.

Mai puteti citi:

Cinci sfaturi pentru o inimă sănătoasă. De ce sunt bărbaţii mai predispuşi decât femeile la afecţiuni cardiace - explicaţia specialiştilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite